Vlierbloesemsiroop

Overal zie je ze nu bloeien. Grote geurige trossen met duizenden witte bloemetjes vol stuifmeel… vlierbloesem! We zitten midden in de mooiste vroege zomerdagen van het jaar. Blote benen, lange wandelingen, uitpuffen in de tuin, op een terrasje zitten en aperitieven met ijsblokjes als de zon begint te zakken. Heerlijk! Elk jaar rond deze tijd trekken wij erop uit om vlierbloesem te verzamelen. Twee dagen later staat steevast een rijtje flessen met vlierbloesemsiroop op het aanrecht. Dan kan de zomer echt beginnen!

Het vlierbloesemseizoen duurt enkele weken van midden mei tot juni. Vlierstruiken doen het goed aan zonnige bosranden. Haal alle ingrediënten in huis en vertrek eens op wandel. Neem een schone tas en een schaartje mee. Let er op dat je de vlierbloesems plukt op rustige plekken, waar geen verkeer voorbij raast. Pluk ook enkel bloesemschermen die hoog boven de grond hangen (ik denk aan honden en vossen die al eens een poot opheffen). Laat genoeg bloesems aan elke struik hangen. In de herfst rijpen ze tot vlierbessen, waar de vogels graag van snoepen. Zo blijft er genoeg over voor hen!

Vlierbloesemsiroop smaakt heerlijk bij elk mogelijk drankje. Ze is tegelijk geurig zoet maar ook friszuur door de citroenen. De perfecte combinatie! Tover een glas bruiswater om tot limonade of doe eens een scheutje in je cava, cocktails, mocktails of gin als het wat sterker mag. Ik draai er soms zelfs wat in sorbet of gebak. Je hoort me al komen – hier zijn de zomer en vlierbloesemsiroop onafscheidelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Vlierbloesemsiroop

Voor ca. 2,5 liter siroop:

  • 30 vlierbloesemschermen
  • 2 citroenen (bio)
  • 1,5 l water
  • 750 gr suiker
  • 50 gr citroenzuur

Pluk de vlierbloesemschermen op een zonnige, droge dag. Ga liefst in ’s ochtends vroeg plukken, dan staan de bloemen wagenwijd open en geuren ze het lekkerst. De smaak zit voornamelijk in het stuifmeel, wees dus voorzichtig bij het plukken. Niet te veel schudden! Ik knip meestal de schermen van de struik los, zo dwarrelt er niet veel stuifmeel weg.

Terwijl je alles klaar zet, leg je de bloesems open op een handdoek of snijplank. Zo kunnen eventuele meegeplukte insectjes weg kruipen. Was de citroenen en snijd ze in schijfjes. Zet 1,5 liter koel water en een grote glazen bokaal of kookpot klaar.

Knip de dikkere steeltjes los van de bloemen. Maak laagjes met afwisselend vlierbloesems en citroenschijfjes in de bokaal/pot. Overgiet nadien met het water. Opdat alles goed onder water staat leg je hier best een gewicht op, zoals een klein bordje,…  Laat 32 uur trekken in de koelkast of op een koele plaats (zoals de kelder).

Zet een vergiet boven een grote kookpot en leg er een zeefdoek in. Giet het vlierbloesemmengsel hierin uit en laat goed uitlekken. Wring de zeefdoek met de bloesems goed uit. Ruik je al hoe lekker de siroop zal zijn?

Zet enkele brandschone flessen of bokalen klaar (voor ca. 2 liter siroop). Je steriliseert ze best eerst door ze 10 minuten in een grote pot met kokend water onder te dompelen. Vergeet ook de deksels niet te steriliseren.

Voeg de suiker en het citroenzuur bij het opgevangen sap in de kookpot. Het citroenzuur zal ervoor zorgen dat je de siroop lang kan bewaren. Breng alles al roerend aan de kook. Wanneer de suiker opgelost is, laat je de siroop nog ca. 5 minuten goed doorkoken. Giet de hete siroop met behulp van een pollepel en trechter in de flessen of bokalen. Draai meteen de deksels erop en laat volledig afkoelen. De flessen/bokalen zullen vacuüm trekken, waardoor je ze niet in de koelkast hoeft te bewaren.

Bewaar de siroop op een koele, donkere plaats. Ze is makkelijk 1 jaar houdbaar! Je hebt nu een voorraadje siroop waarmee je helemaal tot aan het volgende vlierbloesemseizoen toe komt.

Eens geopend, bewaar je de siroop wel in de koelkast. Daar blijft ze zeker nog 20 dagen goed.

Laat de zomer maar komen!

Geef een reactie