Maismuffins met soep

Maismuffins

De winter is nu definitief in het land. De eerste sneeuw waait naar beneden, de temperatuur duikt onder het nulpunt, een dun ijslaagje vormt zich op de natuur. Als de kachel binnen brandt kan je onmogelijk ontkennen hoe gezellig de winter is. Wij trekken er nu bijna elk weekend op uit in de stille natuur. Lange winterwandelingen, goed ingepakt met dikke mutsen en handschoenen. Witte wolkjes ontstaan waar onze adem de koude lucht raakt. Een dampende tas soep om die wandeling af te sluiten klinkt goed, niet? En wat denken jullie van dit heerlijk soepbroodje?

Deze maismuffins zijn gemaakt van maisbloem, met weinig vetstof en slechts een tikje ahornsiroop. Heerlijk krokant als ze recht uit de oven komen, met een mespuntje gesmolten boter. Deze gezondere muffin past perfect bij een hartige soep, maar ook gewoon zo als tussendoortje!

Print Friendly, PDF & Email

Maismuffins

…naar een recept van Deb Perelman (Smitten Kitchen)

Voor 15 muffins:

  • 240 gr maisbloem*
  • 160 gram zelfrijzende bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda (bicarbonaat)
  • 0,5 tl zeezout
  • 300 ml halfvolle melk
  • 230 gr volle griekse yoghurt
  • 100 gr gezouten boter in blokjes
  • 30 gr ahornsiroop
  • 2 grote biologische eieren

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet een muffinbakvorm in met boter en bestuif lichtjes met bloem (je kan ook papieren muffinvormpjes gebruiken).

Meng 180 gr maisbloem met de zelfrijzende bloem, bakpoeder, baking soda en zeezout in een grote kom.

Neem een sauspannetje en meng hierin de overige 60 gr maisbloem met de melk. Verwarm op een middelhoog vuur terwijl je blijft roeren met een garde. Dit mengsel zal indikken tot een soort pap. Haal af het vuur zodra je met een lepel een lijn kan trekken op de bodem van de pan, die minstens gedurende enkele seconden zichtbaar blijft.

Snijd intussen 100 gr boter in stukjes. Als het mais-melk mengsel klaar is, voeg je voortdurend roerend de boter toe, nadien de ahornsiroop en als laatste de griekse yoghurt. Laat nu dit mengsel ietwat afkoelen vóór je de eieren erdoor klopt. Als je de eieren door een warm beslag zou mengen heb je immers kans dat de eieren hierin garen (vergelijkbaar met de textuur van roerei). Zet je pan dus even opzij voor een tiental minuten. Als het mengsel voldoende is afgekoeld (lauw tot kamertemperatuur) klop je de eieren erdoor.

Voeg dit mengsel toe aan de droge ingredienten en meng tot je een egaal beslag krijgt.
Verdeel het beslag over de muffinvorm. Vul de kuipjes tot net onder de rand. Dit recept is voldoende voor een 15-tal muffins.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ca. 15 min tot de muffins bovenaan licht goudbruin zijn. Als je zeker wil zijn kan je een satéstokje of tandenstoker in het midden van een muffin prikken. Komt die er schoon uit, dan zijn de muffins klaar. Kleven er nog kruimels of zelfs vloeibaar beslag aan, dan steek je ze nog enkele minuten terug in de oven.

Laat de muffins in de vorm 5 minuten afkoelen op een rooster. Haal dan de maismuffins uit de vorm en laat ze nog even afkoelen. Op dit moment zijn ze het lekkerste! Steel er gerust meteen één van de rooster en geniet met een kom soep of met een klontje smeltende boter.

* Zorg dat je zeker fijn gemalen maisbloem in je winkelmandje legt. Niet te verwarren met grovere polenta of maïzena!

Geef een reactie