Rabarberkruimeltaart

Rabarberkruimeltaart

De maand mei is volop rabarbertijd. De rozerode stengels kunnen verwerkt worden in allerlei bereidingen. Van moes of confituur tot siroop en… rabarbertaart! Vandaag is het nog eens tijd voor een dessert. Het wordt een kruimeltaart met een laagje zoetzure rabarberstukjes. Als ik iets klaarmaak met rabarber vind ik het belangrijk dat het lekker zoetzuur blijft. Ik hou sowieso niet van te veel suiker, maar bij rabarber is dat al helemaal zonde. Een klein beetje gember en citroen vullen de rabarber perfect aan.

Vorig jaar rond deze tijd zag ik in de Westhoek een veld met mans(!)hoge rabarberplanten. Armdikke stengels, parasolbrede bladeren. Indrukwekkend! Dat moet daar vruchtbare klei zijn! Voor mij is rabarber zo’n typisch Vlaamse plant. Iedereen kent wel iemand met een weelderige rabarberplant in de tuin. De stengels worden volop uitgedeeld aan buren, vrienden en familie en voor je het weet staat er in ieders keuken een zalige rabarberkruimeltaart in de oven. Zullen we er ook aan beginnen?

Print Friendly, PDF & Email

Rabarberkruimeltaart

  • 500 gr rabarber
  • 100 + 75 gr suiker
  • 1 el citroensap
  • 115 gr boter
  • ½ tl citroenrasp
  • 2 eieren
  • 160 gr zelfrijzende bloem
  • ½ tl baksoda (soda bicarbonaat)
  • ½ tl zout
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 80 gr yoghurt

Kruimellaagje:

  • 125 gr bloem
  • 50 gr rietsuiker
  • Snuif zout
  • Snuif kaneel
  • 50 gr gesmolten boter

Laat de oven voorverwarmen op 175°C.

Leg een vel bakpapier op de bodem van een ronde springvorm van ca. 24 cm diameter. Vet de randen in met wat boter of olie en bestuif met bloem.

Spoel de rabarber en snijd in stukjes van ca. 2 cm. Meng de stukjes rabarber met 75 gram kristalsuiker en een eetlepel citroensap.

Meng de zelfrijzende bloem met het zout en de baksoda.

Gebruik een mixer of train je armspieren door de zachte boter met 100 gram suiker en citroenzeste te kloppen tot een lichte, luchtige massa. Voeg dan één voor één de eieren toe.

Voeg de helft van het bloemmengsel toe aan deze massa. Meng goed tot de bloem opgenomen is. Voeg de yoghurt en geraspte gember toe. Meng nogmaals. Voeg als laatste de resterende bloem toe. Meng goed door tot alle bloem en eventuele klontertjes goed opgenomen zijn.

Stort dit beslag uit in de springvorm en verdeel over de bodem. Giet de rabarberstukjes bovenop het beslag en verspreid ze tot de hele taartbodem bedekt is.

Maak het kruimellaagje door 125 gram bloem, 50 gram rietsuiker, een snuifje zout en een snuif kaneel met je vingers of een vork te mengen met 50 gram gesmolten boter. Verdeel over de rabarberstukjes in de taartvorm.

Schuif de rabarbertaart op een rooster  in het midden van de voorverwarmde oven. Laat ca. 1 uur bakken. Controleer met een tandenstoker of de taart gaar is: als je er in kan prikken en de tandenstoker er zonder nat beslag of kruimels terug kan uithalen, is de taart klaar.

Laat afkoelen in de springvorm op een rooster. Klik de springvorm los en serveer de taart op een mooie schaal. Werk eventueel af met wat bloemsuiker, eetbare bloemetjes en een toef yoghurt of slagroom.  Of een bolletje roomijs!

Tea time, my dear!

6 gedachten over “Rabarberkruimeltaart

Geef een reactie