Citroencake met maanzaad

Citroencake met maanzaadjes

Fijne paasmaandag! Tijd voor een friszoete lekkernij die wat tegengewicht kan bieden aan al die paaschocolade! Deze citroencake is echte feel good food. Ze smaakt fris, zoetzuur en heeft een zalig smeuïge textuur. De maanzaadjes zorgen voor een leuk gespikkeld resultaat én een kleine crunch. Zodra de cake in de oven staat gaat het huis bovendien heerlijk ruiken. Een ideale traktatie, vieruurtje of dessert als je ’t mij vraagt. Serveer bij een kop thee en geniet van een momentje rust. Dien eventueel op met een schepje yoghurt of zure room om het helemaal af te maken. Genieten maar!

Print Friendly, PDF & Email

Citroencake met maanzaadjes

  • 175 gr zachte boter
  • 150 gr fijne suiker
  • 3 eieren
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • snuifje zout
  • 125 gr volle yoghurt
  • rasp van 3 kleine biologische citroenen
  • sap van 1 kleine citroen
  • (enkele druppels biologisch citroenextract*)
  • 20 gr maanzaad

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet in met wat boter en bestuif met bloem.

Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo ben je zeker dat het cakebeslag goed lukt zonder te schiften.

Gebruik een mixer om de zachte boter en rietsuiker op te kloppen. Laat enkele minuten opkloppen tot een licht en romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en meng tot deze zijn opgenomen. Voeg de helft van de bloem en het zout toe en meng kort.

Rasp de gele schil van de citroenen en pers daarna het sap eruit. Meng nu als laatste de yoghurt, citroenrasp, citroensap en eventueel citroenextract* in een apart kommetje. Voeg dit citroenmengsel toe aan het beslag en meng door. Meng de resterende bloem er kort door. Voeg als laatste het maanzaad toe en meng tot de zaadjes goed verdeeld zijn over het beslag.

Schep het beslag in de bakvorm. Schuif in het midden van je oven en laat ca. 50 minuten bakken tot ze mooi goudbruin kleurt. De cake is klaar wanneer je er in het midden een satéstokje kan in prikken dat er schoon terug uitkomt. Als er nog wat beslag aan plakt, steek je de cake nog even terug in de oven.

Laat de cake in de bakvorm volledig afkoelen  op een rooster. Zo blijft hij extra smeuïg!

Smakelijk!

*Om de citroensmaak in de cake te versterken kan je eventueel wat citroenextract toevoegen. Gebruik het liefst biologisch extract zonder synthetische aroma’s. Deze toevoeging is volledig optioneel, maar wel een aanrader voor echte citroenliefhebbers! 

9 gedachten over “Citroencake met maanzaadjes

Geef een reactie