Bosbessenmuffins met kaneelcrumble, met kaneelstokjes en diepgevroren bosbessen

Bosbessen-kaneelmuffins

Ik schrijf dit recept terwijl de sneeuw buiten naar beneden dwarrelt. Niets beter dan een schaal vol winterse muffins om de koude te trotseren! Deze muffins zijn een plezier voor alle zintuigen. De bosbessen geven een zure toets en de kaneel maakt het winters warm. Kijk toe hoe de bosbessen het beslag paarsblauw marmeren. En iedereen zal opmerken hoe heerlijk het huis ruikt wanneer de muffins in de oven zitten! Ze zijn gemaakt om te delen. Schuif aan tafel en zet je tanden in dat krokante kaneellaagje. Nog een potje koffie erbij, meer moet dat niet zijn. Winterwarmte recht uit de oven!

Print Friendly, PDF & Email

Bosbessen-kaneelmuffins

…naar een recept van Lotte den Ouden

Voor 12 muffins:

  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 100 gr suiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker*
  • Snuif zout
  • ½  theelepel baking soda (bicarbonaat)
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 80 ml halfvolle melk
  • 150 gr verse of diepgevroren bosbessen

Kaneelcrumble:

  • 50 gr suiker
  • 60 gr zelfrijzende bloem
  • 1 afgestreken eetlepel kaneel
  • 50 gr koude boter in blokjes

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een muffinvorm in met wat boter of plantaardige olie en bestuif lichtjes met bloem. Je kan ook papieren muffinvormpjes gebruiken.

Meng in een grote beslagkom de zelfrijzende bloem met de suiker, vanillesuiker, een snuifje zout en het bakpoeder en bicarbonaat.

Meet in een maatbeker de zonnebloemolie af en voeg er dan het ei aan toe. Vul de maatbeker verder aan met melk tot je in totaal 250 ml hebt. Meng dit met een vork goed door elkaar.

Voeg nu het vloeibaar mengsel aan de bloem toe en roer met een garde of spatel tot je een mooi geheel krijgt of totdat alle klonters verdwenen zijn. Voeg de bosbessen toe** en spatel ze onder het beslag.

Gebruik 2 eetlepels of een ijsschep om de muffinvormpjes te vullen. Verdeel het beslag in 12 vormpjes tot ca. 0,5 cm onder de rand.

Maak nu de kaneelcrumble. Meng de resterende bloem, suiker, een eetlepel kaneel en de boter (in kleine koude blokjes) met een vork of met je handen tot een kruimelig mengsel. Schep in elk vormpje een klein koffielepeltje crumble bovenop het beslag.

Schuif in het midden van je oven voor ongeveer 15 à 20 minuten. De muffins zijn klaar als je een satéstokje in het midden kan prikken en er terug schoon kan uithalen. Kleven er nog kruimels aan of zelfs nat beslag, dan schuif je de bakplaat nog even terug in de oven.

Laat enkele minuten afkoelen in de muffinvorm. Als je geen papieren vormpjes hebt gebruikt kan je nu voorzichtig met een mes langs de randen gaan om de muffins eruit te tillen. Laat verder afkoelen op een rooster.

Smakelijk!

 

* Gebruik bij voorkeur zelfgemaakte vanillesuiker. Gooi uitgeschraapte vanillepeulen nooit weg! Als je ze bewaart in een bokaal kristalsuiker krijg je homemade vanillesuiker. Zonder aroma’s of chemische toevoegingen…

** Zinken jouw bosbessen naar de bodem? Om dit te vermijden kan je een eetlepel van het bloemmengsel opzijhouden. Meng dit onder de bosbessen voor je ze bij je beslag doet. Een handig trucje!

Geef een reactie