Wortelsoep met kokos en kikkererwtencroutons

Tijd om de allerlaatste winterwortelen op te gebruiken! Dat vraagt gewoonweg om een lekkere soep. We gaan de oosterse toer op en gebruiken veel specerijen en kokosmelk. Deze wortelsoep met kokos is romig, pittig en verwarmend. Ideaal om die grijze (regen)dagen van afgelopen week te vergeten!

Currypoeder is een mengeling van verschillende kruiden zoals koriander, karwij, kurkuma, gember, kardemom,… Een echt smaakbommetje dus! Ik voeg graag nog wat extra kruiden toe, zoals komijn, chili, paprika en kurkuma. Je hoeft geen schrik te hebben om volle lepels kruiden toe te voegen, hiermee staat of valt de soep echt. De smaak van deze kruiden komt het beste tot z’n recht als je ze eerst samen met de ajuin bakt in hete olie. Je zal meteen ruiken dat al hun aroma’s vrijkomen! Verse gember zou ook perfect passen bij deze soep. Neem een stukje van ongeveer 3 cm, even schillen en fijnsnijden en dan samen met de kruiden toevoegen. Lekker!

Probeer ook zeker de kikkererwtencroutons. Rooster ze met wat olijfolie en lekkere kruiden op een bakplaat  in de oven en je hebt licht krokante croutons waar je van zal blijven snoepen. Ook lekker bij een slaatje of als garnituur bij gevulde broodjes.

Print Friendly, PDF & Email

Wortel-kokossoep met kikkererwtencroutons

  • 2 kleine ajuinen
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl currypoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprika
  • 8 wortels
  • 200 gr tomatenblokjes in blik/brik
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 l groentebouillon
  • 250 ml kokosmelk
  • Zwarte peper
  • Zout
  • (handjevol verse korianderblaadjes)

Kikkererwtencroutons:

  • 1 bokaal kikkererwten
  • 2 el olijfolie
  • 1 el currypoeder
  • Zwarte peper
  • Zout

Snijd de ajuinen in halve ringen. en hak de look en de chilipeper fijn.

Verwarm twee eetlepels olijfolie in een kookpot en voeg de ajuinen toe. Fruit de ajuinringen tot die licht gekarameliseerd zijn. Voeg dan de kruiden, chilipeper en de look toe. Bak een minuutje al roerend tot alles lekker gaat ruiken en de look glazig is.

Snijd intussen de wortels in schijfjes. Voeg de schijfjes toe in de pan en laat enkele minuten meestoven. Giet dan de tomatenblokjes erbij en gooi er de laurierblaadjes tussen.

Voeg de groentebouillon toe en laat de wortelsoep ongeveer 45 minuten koken op een laag pitje.

Ondertussen bereid je de kikkererwtencroutons. Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de kikkererwten grondig en dep ze droog. Meng hier 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel currypoeder en peper en zout onder. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort hier de kikkererwten op uit. Schuif in het midden van de oven en laat ca. 30 minuten bakken*. Laat eventjes afkoelen voor het serveren. Nu zijn de kikkererwten lichtjes gebruind en krokant. Moeilijk om hier van af te blijven!

Houd ondertussen de soep goed in de gaten. Als de stukken wortel gaar zijn is de soep klaar. Vis de laurierblaadjes eruit en mix het geheel tot een gladde soep. Roer hier vlak voor het serveren ¾ van het blik kokosmelk door. Kruid eventueel af met zout en peper.

Serveer de wortelsoep met een schep kikkererwtencroutons. Druppel er wat van de resterende kokosmelk over en werk eventueel af met wat verse korianderblaadjes.

Smakelijk!

*Als het vliesje nog rond de kikkererwten zit, worden ze niet zo krokant (wel even lekker!) en kunnen ze zelfs gaan ploffen in de oven. Om dit te vermijden kan je de kikkererwten eventueel na het spoelen en drogen één voor één uit hun vliesje ‘ploppen’. Veel werk, maar met een extra crunchy resultaat!

2 gedachten over “Wortelsoep met kokos en kikkererwtencroutons

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Patrick, leuk! Ik ben ook een echte soepfan. Heel gemakkelijk om te maken, altijd lekkere variaties met de seizoensgroenten van het moment en dé perfecte gezonde lunch. Veel plezier bij het maken van deze wortelsoep!

Geef een reactie