Linzensoep

Mercimek çorbası

Enkele jaren terug trokken we twee maanden door Turkije. Toen we in Cappadocia aankwamen liet de winter zich al goed voelen. We stapten een piepklein eethuisje binnen en werden met open armen ontvangen door Bayram. Zijn naam vertaal je als ‘feest’, en dat was exact wat we daar mochten meemaken. We leunden tegen de kussens op de vloer en lieten ons overdonderen door een echt feest van smaken en geuren. Eerlijke smaakvolle Turkse keuken op ons bord!

Ik vroeg Bayram of ik eens mocht kijken hoe hij zijn linzensoep klaarmaakte. De volgende dag tegen valavond keerden we terug en leerde Bayram ons in zijn kleine keuken hoe hij de mercimek çorbası volgens recept van zijn mama maakte. Zijn handen gingen vlug in en uit heel wat kruidenpotten en voor we het wisten stond de soep te pruttelen op het vuur.

Sindsdien is dit ons ‘go to‘ Turks recept. We hebben het nog tijdens onze hele reis nagemaakt op allerlei prachtige plekken. Maar ook hier thuis staat die nog steeds vaak op het vuur. Een stevige winterse soep boordevol smaak. Verplicht te serveren met een partje citroen en vers Turks brood!

Print Friendly, PDF & Email

MERCIMEK CORBASI – RODE LINZENSOEP

  • 3 kleine uien
  • 2 tenen look
  • 3 kleine aardappelen
  • 1 grote wortel
  • 1 kleine rode peper
  • 1 blikje (70 gr) geconcentreerde tomatenpuree
  • 200 gr rode linzen (koraallinzen)
  • 1 el witte rijst
  • 1,3 l groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 1 tl pul biber (milde rode pepervlokken)
  • 1 tl gedroogde munt
  • Goede olijfolie
  • 1 citroen
  • Vers brood

Snijd de uien in fijne halve ringen. Laat 2 eetlepels olijfolie warm worden in een grote soeppan. Stoof de ajuinringen minstens 10 minuten, tot de randjes licht bruin beginnen worden. Hak intussen de look, aardappelen, wortel en rode peper in kleine stukken. Laat 5 minuten meestoven met de gegaarde ui. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend enkele minuutjes mee. Zo wordt de puree minder zuur.

Spoel de linzen en de rijst in een zeef totdat het water helder wordt. De rijst maakt de soep extra zacht, een trucje van Bayram z’n mama. Voeg ze toe aan de soeppan en overgiet met de groentebouillon. Laat de soep koken tot de linzen gaar zijn.

Mix met een staafmixer en duw ze eventueel nog door een fijne zeef voor een romig resultaat. Kruid indien nodig nog wat verder af met peper en zout.

Dien op met pul biber, wat gedroogde munt en partjes citroen. Enkele druppels lekkere olijfolie en een portie (turks) brood maken het helemaal af.

Afiyet olsun!

2 gedachten over “Mercimek çorbası

Geef een reactie