POMPOENHUMMUS

Hummus met geroosterde pompoen

Zoals beloofd: een hummusvervolg! Het basisrecept voor hummus zorgt voor een heerlijke en gezonde kikkererwtenspread. Maar wist je ook dat hier echt eindeloos mee kan variëren? Wat denk je van hummus met olijven, met zongedroogde tomaten, met curry, met pijnboompitten, met basilicum, met limoen,…

Ter ere van het afgelopen prachtige herfstweekend maakte ik een oranje variant om jullie te inspireren: pompoenhummus. Indian summer op je bord! Helemaal niet moeilijk om klaar te maken, maar wel een voltreffer op de aperitiefplank of tussen de boterham. 3, 2, 1… experimenteer er op los!

Print Friendly, PDF & Email

pompoenhummus

  • ½ kastanjepompoen
  • 200 gr kikkererwten (uit een bokaal, uitgelekt)
  • 1 grote el tahin
  • 1 el goede olijfolie
  • Sap van ½ citroen
  • 1 tl komijn
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • Zout
  • 1 el dadelstroop
  • 1 tl geroosterd sesamzaad, pompoenpitten,…

Verwarm de oven voor op 200°C.

Was de pompoen en snijd in twee. Schep de pitjes en het draderige middelste eruit. Leg één helft met de snijzijde naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier of folie. Rooster de pompoen ca. 45 minuten in de hete oven, tot het vruchtvlees boterzacht geworden is. Schep het vruchtvlees eruit en plet met een vork tot een puree. Laat helemaal afkoelen.

Zet je blender of foodprocessor klaar. Schep de kikkererwten in de container. Schep de afgekoelde pompoenpuree erbij. Voeg de tahin, komijn, paprikapoeder, kaneel en cayennepeper toe. Giet de olijfolie en het sap van ½ citroen erbij. Blend tot een smeuïg geheel. Als je de hummus iets lopender wil, kan je nog een scheutje water toevoegen. Kruid goed af met zout.

Serveer deze lekkere dip in een kommetje met wat geroosterd sesamzaad of pompoenpitten, wat dadelstroop en eventueel wat groene kruiden zoals verse koriander.

Dien op met stukken geroosterd pitabrood, rauwe groente of broodstokjes. Of gebruik als hartig broodbeleg. Yum!

Geef een reactie