Hummus met sesambroodstokjes en wortel

Hummus, Part 1

Als snack tussendoor, als dip bij een uitgebreide aperitief, als veggie broodbeleg, als saus bij falafel,… yay voor hummus! De lekkerste hummus ontdekten wij tijdens een reis door Jordanië in een kleine drukke falafelbar in Aqaba. Die exacte smaak zal ik misschien nooit kunnen evenaren, maar je kan hier alvast mijn versie van deze Midden-Oosterse kikkererwtendip ontdekken. Hummus zit boordevol eiwitten door de kikkererwten en tahin, maar vooral boordevol smaak door de toevoeging van specerijen zoals komijn en paprika. Ideaal voor vegetariërs en eigenlijk iedereen die gezond wil sneukelen.

Ik serveer hummus vaak met rauwe groente of broodstengels tijdens het aperitieven met vrienden. Altijd een succes! Kom binnenkort ook zeker eens een kijkje nemen voor het vervolg. Aan hummus kan je namelijk heel wat smaken toevoegen als originele en lekkere twist… to be continued!

Print Friendly, PDF & Email

Hummus

  • 1 bokaal kikkererwten (uitgelekt 250 gr)
  • ½ citroen
  • 1 teentje look
  • 1 ½ eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel komijn
  • ½ + ½ theelepel paprikapoeder
  • 1/3 theelepel harissa (pikante pasta op basis van pepers)
  • 2 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
  • Water
  • Grof zeezout

Zet je blender, keukenmachine of hakmolen van je staafmixer klaar.

Spoel de kikkererwten onder stromend water in een zeef. Hou een eetlepel kikkererwten opzij en gooi de rest in de blender. Voeg het sap van een halve citroen toe, samen met de look, tahin, komijn, een halve theelepel paprikapoeder, de harissa, olijfolie en een scheutje water. Blend dit tot een smeuiig geheel.

Voeg water toe om het mengsel wat losser te maken. Het is de bedoeling dat je een consistentie verkrijgt tussen een vaste pasta en een lopende saus in. Gebruik je de hummus als broodbeleg, dan kies je best voor een iets stevigere versie. Kies je voor een saus bij je maaltijd, dan mag het al iets lopender zijn. Je kan zelf kiezen wat je het lekkerste vindt door meer of minder water toe te voegen.

Kruid af met grof zeezout naar je eigen smaak. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.

Serveer in een kommetje. Maak bovenaan met de bolle kant van een lepel een zwierige draai. Schenk er nog wat goede olijfolie over, strooi er je opzij gehouden kikkererwten bovenop en werk af met wat paprikapoeder.

Smakelijk!

 

2 gedachten over “Hummus, Part 1

  1. KatrienD schreef:

    Vandaag stond ‘couscous met radijs en hummus’ van Hello Fresh op de menu. Voor de hummus was ik toch even naar hier gekomen om een verfijnder recept uit te proberen. Het resultaat was super lekker! Dankjewel Karen ;-)

Geef een reactie