Groene pesto… anders dan anders!

Groene pesto… wat een heerlijke Italiaanse smaakmaker! Heel gemakkelijk om te maken en in een wip klaar. De klassieke versie wordt bereid met basilicum, pijnboompitten en parmezaanse kaas. Maar met pesto kan je eigenlijk alle kanten uit. De kunst ligt in het combineren van lekkere groene blaadjes met wat noten of pitten en een harde kaas. Varieer er op los! Hier kan je alvast terecht voor 4 verrassend verschillende pestorecepten. Ligt er nog een bosje pipse postelein in de koelkast? Niet getreurd, die blaadjes kunnen we prima gebruiken! En heb je ooit al van het loof van een bosje radijsjes geproefd? Je zal versteld staan wat voor een lekkere groene pesto dat oplevert. Zo vermijd je bovendien onnodige foodwaste! 

Ik moet het je vast niet vertellen: de kwaliteit van de ingrediënten komt de smaak van het gerecht alleen maar ten goede. Zo staat of valt je pesto bijvoorbeeld door je keuze van olijfolie. Voor (koude) bereidingen als deze is een fijne fles olijfolie in huis onmisbaar! Kies voor een fruitige of licht pikante olie van goede kwaliteit. Ik gebruik de lekkere biologische olijfolie van Antico Sapore.

Je zal merken dat jouw zelfgemaakte groene pesto lekker is bij veel verschillende gerechten. Als sausje in de pasta, in een koude aardappelsalade, op geroosterd brood of bruschette, als basisbeleg op ovenbroodjes, als dipsausje bij een plank antipasti, als garnituur op pizza, als smaakmaker door de hummus,… zoveel mogelijkheden!  Elk recept zorgt telkens voor 1 bokaaltje pesto. Daarmee kan je bijvoorbeeld een genereuze portie pasta pesto maken voor 2 à 3 personen.

Print Friendly, PDF & Email

Groene Pesto… anders dan anders!

Voor 1 bokaaltje:

Spoel de groene blaadjes grondig. Geef ze een bad met koud water in een grote kom of in de spoelbak. Pluk er eventuele vergeelde of verlepte blaadjes tussenuit.  In spinazie, rucola en vooral radijsjesloof zit vaak wat zand. Ik vind het gewoonlijk nodig om de blaadjes minstens twee keer te wassen. Als je nog zand op de bodem ziet liggen, spoel je best nogmaals. Geen zand in die lekkere pesto! Zwier de blaadjes droog in een slazwierder en kieper uit op een schone handdoek om nog even verder te drogen.

Doe de groene blaadjes samen met alle andere ingrediënten in een blender of foodprocessor. Kruid licht met een snuifje peper en zout. Blend tot één smeuïg geheel. Hoe langer je blijft mixen, hoe homogener de massa wordt. Kies zelf hoe je de pesto het liefst hebt! Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de pesto niet lopend genoeg is. Proef en kruid eventueel verder af met peper en zout naar smaak.

Schep in een bokaaltje of gebruik meteen. Smakelijk!

Groene pesto kan je gemakkelijk nog enkele dagen in de koelkast bewaren in een luchtdicht bokaaltje. Giet nog een laagje olijfolie bovenop de pesto voor een optimale bewaring.

Radijsjesloofpesto met pijnboompitten

  • Loof van 1 bosje radijsjes (ca. 70 gr)
  • 20 gr vers geraspte parmezaanse kaas
  • 20 gr geroosterde pijnboompitten
  • 1 klein teentje look, grof gehakt
  • 20 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • Zwarte peper
  • Grof zeezout

Radijsjes kunnen soms een beetje pikant zijn en dat heb je ook met radijsjesloof! Deze pesto wordt prachtig felgroen, met een lichtjes pittige en bittere toets.

Rucolapesto met walnoten

  • 80 gr rucola
  • 30 gr vers geraspte parmezaanse kaas
  • 25 gr geroosterde walnoten
  • 1 tl rasp van een biologische citroen
  • 1 el citroensap
  • 1 klein teentje look, grof gehakt
  • 25 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • Zwarte peper
  • Grof zeezout

De walnoten in deze pesto geven het geheel een warme nootachtige smaak. Deze rucolapesto smaakt toch ook lekker fris door het citroenrasp. Deze pesto wordt mooi frisgroen van kleur.

Posteleinpesto met amandelen

  • 100 gr winterpostelein (1 bosje)
  • 25 gr vers geraspte pecorino
  • 40 gr geroosterde amandelschilfers
  • 1 tl rasp van een biologische limoen
  • 1 el limoensap
  • 1 klein teentje look, grof gehakt
  • 30 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • Zwarte peper
  • Grof zeezout

Of je nu zomer- of winterpostelein gebruikt: deze pesto is altijd raak. Door amandelen en limoenrasp te gebruiken krijg je een zachte, ronde smaak.

Basilicum-spinaziepesto met cashewnoten

  • 30 gr basilicum
  • 30 gr jonge spinazieblaadjes
  • 25 gr vers geraspte parmezaanse kaas
  • 25 gr geroosterde cashewnoten
  • 1 klein teentje look, grof gehakt
  • 25 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 el citroensap
  • Zwarte peper
  • Grof zeezout

Deze pestovariatie geeft een prachtig felgroen resultaat. De volle en intense smaak krijg je de door de combinatie van spinazie en basilicum. Heerlijk!

4 gedachten over “Groene pesto… anders dan anders!

Geef een reactie