Winterse koolsalade

Winterse koolsalade

Kool. Bah? Dat hoor je niet snel van mij! Ik ben de laatste jaren meer en meer fan geworden van dé wintergroente bij uitstek.

We zitten middenin het koudste en donkerste seizoen van het jaar. Ik geniet volop van de rijm op de takken, mijn adem die in een wolkje verandert en natuurlijk… die dansende sneeuwvlokken. Als ik mijn muts, sjaal en handschoenen mag bovenhalen ben ik de gelukkigste mens op aarde.

Bij de winter horen ook winterse gerechten. Stoofpotjes, grote ketels soep, ovenschotels. Toch mis ik nog vaak een frisse salade erbij. Met de seizoensgroenten van dit moment (zoals veldsla, witloof, daikon,…) tover je net zo gemakkelijk een lekkere salade op tafel, net zoals in de zomer. Bijna alle koolsoorten worden traditioneel warm gegeten. Een salade met verse snippers kool is nochtans een echte traktatie. Voeg wat sinaasappelpartjes toe en mix een dressing van limoen en ahornsiroop. Je hebt in 1 2 3 een feestelijke salade op tafel staan. Winterkeuken ten top. Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Winterse koolsalade

(Als bijgerecht voor 4 tot 6 pers.)

  • 1 kleine rode kool
  • 1 kleine witte kool, spitskool of het hart van een savooikool
  • 2 sinaasappelen
  • Sap van 2 limoenen
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 3 eetlepels goede olijfolie
  • 1 mespunt harissa
  • 1 theelepel witte amandelpasta (optioneel)
  • 1 handvol zonnebloempitten
  • 3 eetlepels sojasaus
  • Peper en zout

Verwarm het limoensap en de ahornsiroop in een sauspan op een laag vuurtje en laat 5 minuten inkoken. Laat afkoelen en roer er de amandelpasta, harissa en olie door.

Snipper de kolen met een scherp mes of mandoline in zeer fijne reepjes. Doe de reepjes in een grote kom. Overgiet de kool met de dressing en schep het geheel goed om. Kruid af met peper en zout. Snij de appelsienen ‘a vif’ en voeg de partjes toe aan de koolsalade.

Rooster de zonnebloempitten op een middelhoog vuur in een droge pan. Schep ze regelmatig om. Zodra de pitten goudbruin kleuren voeg je de sojasaus toe. Haal de pan van het vuur. Roer nog 1 minuut door totdat al het vocht is opgenomen.

Strooi de zonnebloempitten over de salade en serveer*. Je kan de salade ook nog iets feestelijker maken door ‘m af te werken met gesneden verse muntblaadjes en granaatappelpitten.

Smakelijk en een warm eindejaar voor iedereen!

*Zonder de dressing en zonnebloempitten kan je de salade afgedekt 1 dag in de koelkast bewaren. Dat maakt dit gerecht ideaal om op voorhand te bereiden. Meng de dressing er net voor het serveren door en strooi er de zonnebloempitten over.

2 gedachten over “Winterse koolsalade

  1. Patrick Teetaert schreef:

    Dag Karen.
    Blij met deze nieuwe idee.
    Vraagje : zou ik dit durven serveren bij een hazenpotje en gebakken eend met kroketjes?

    Dan weet ik wat ik voor Kerst serveer.
    Sssst, nog niet aan Dimi vertellen!

    Groetjes,
    Patrick

Geef een reactie