Salade van geroosterde bloemkool

Salade van geroosterde bloemkool

Deze salade was bij ons een echte voltreffer. Als de eerste bloemkolen in de winkel liggen, vliegt er altijd snel één in m’n mandje. Dan doe ik ook eens extra m’n best in de keuken om die eerste bloemkool van ’t jaar eer aan te doen! Rauw met een dipsausje, gestoofd met een witte saus of in een curry: bloemkool scoort hier altijd goed. Maar onlangs ontdekte ik een nieuwe, erg smaakvolle manier om bloemkool klaar te maken. Door de roosjes te roosteren in de oven krijg je een bijzondere intense smaak. Laat ze even afkoelen en serveer in deze geslaagde combinatie met granaatappelpitjes, peterselie en kraakverse selder!

Als je zin hebt in een pittige seizoenssalade met bloemkool in de hoofdrol, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze salade is helemaal in balans! Fris door de citroen in de dressing, verrassend warm en kruidig door de harissa, ahornsiroop en kaneel, crunchy door de hazelnoten. Dit recept zorgt voor een stevig bijgerechtje. Serveer de salade bv. bij een gepofte aardappel, linzengerecht of stoofpotje. De volgende dag ook lekker als lunch onderweg!

Print Friendly, PDF & Email

Salade van geroosterde bloemkool

...gebaseerd op een recept van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi (Jeruzalem)

  • 1 kleine bloemkool
  • 3 stengels bleekselder
  • ½ bosje platte peterselie
  • ½ granaatappel
  • Handvol geroosterde hazelnoten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • Snuif gemalen kaneel
  • ½ theelepel harissa
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190°C.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe de roosjes in een grote kom en voeg 4 eetlepels olijfolie toe. Kruid met zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak en meng goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet hier de bloemkoolroosjes op uit. Verdeel ze goed zodat ze in één laag liggen. Schuif de bakplaat bovenaan in de oven en rooster de roosjes beetgaar in ca. 30 min, of tot ze een goudbruin randje krijgen. Laat afkoelen.

Hak ondertussen een handjevol geroosterde hazelnoten grof of stamp ze kort in een vijzel. Houd deze apart in een kommetje. Als je geen geroosterde hazelnoten kon vinden, kan je ook zelf hazelnoten roosteren in de oven. Strooi ze uit op een bakplaat en rooster ze ca. 20 min in de oven op 170°C.

Snijd de bleekselder in schuine smalle stukjes. Pluk de blaadjes van de bladpeterselie en hak de steeltjes heel fijn. Haal de pitjes uit de halve granaatappel. Houd de vrucht vast boven een grote kom met het snijvlak tegen je vingers. Gebruik een houten lepel en klop op de granaatappel tot de pitjes tussen je vingers door in de kom vallen. Heel gemakkelijk! Achteraf ga je gewoon door de kom om er eventuele witte vliesjes tussenuit te vissen.

Maak nu de dressing door 2 eetlepels olijfolie te mengen met de ahornsiroop, kaneel, een eetlepel citroensap, een snuifje zout en de harissa.

Als de bloemkool is afgekoeld kan je de salade samenstellen. Meng alle ingrediënten door elkaar in een mooie grote kom. Werk af door de de dressing over de salade te gieten en de geroosterde hazelnoten erover te verdelen. Dresseer er eventueel nog wat lichtgroene jonge selderblaadjes over.

Zo, klaar om te serveren! De salade is het lekkerste vers op kamertemperatuur. Smakelijk!

4 gedachten over “Salade van geroosterde bloemkool

  1. Marina De Muynck schreef:

    Dag Karen,
    Jouw gebaseerd recept komt uit het verre Jeruzalem. Daar kennen ze ook wat van slaatjes maken! De combinatie met witte selder, granaatappelpitjes, hazelnoten, …wordt weer een voedzaam slaatje. Waarmee zou je dit kunnen combineren om er nog meer eiwitten aan toe te voegen? Verkruimelde geitenkaas, feta, of een bijgerechtje?
    Bij gegrilde vis zal dit ook wel lekker smaken of stukjes gerookte makreel voor de niet vegetariers. Dit wordt smullen.

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Marina, lekker en voedzaam wordt het zeker! Als je een extra eiwitbron wil toevoegen lijkt het me ook lekker om er wat groene linzen onder te mengen. Leuk dat het jou meteen inspireert om allerlei combinaties uit te proberen!

Geef een reactie