Quinoasalade met rode biet

Quinoasalade met rode biet

Voor mij is rode biet één van de lekkerste wintergroenten. De dieprode kleur en de lekkere smaak, maar vooral de geslaagde combinatie met verschillende andere van mijn lievelingsingrediënten zorgen ervoor dat hier regelmatig bietjes op tafel komen. In deze quinoasalade is de combinatie met geroosterde noten, frisse veldsla en verkruimelde geitenkaas top! Bovendien is dit gerechtje ook helemaal glutenvrij.

Deze maaltijdsalade is een heerlijk lunchgerecht waar je alle kanten mee uit kan. Je kan makkelijk op voorhand de bieten en quinoa koken en de wortels roosteren in de oven. Tegen lunchtijd hoef je dan enkel nog de salade samen te stellen. Of maak wat meer en serveer in een grote mooie schaal om mee te nemen als je bij vrienden gaat eten!

Print Friendly, PDF & Email

Quinoasalade met rode biet

2 à 3 personen

  • 3 rode bieten
  • 4 wortels*
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 tl honing
  • 1 tl verse of gedroogde tijm
  • 100 gr quinoa
  • 1 handjevol gemengde pecan- en walnoten
  • 2 handenvol veldsla of jonge spinazieblaadjes
  • 100 gr verse geitenkaas
  • ½ granaatappel*
  • Handjevol scheuten*
  • Enkele radijsjes*
  • Zwarte peper
  • Zout

Groene yoghurtdressing:

  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • 1 handvol bladpeterselie
  • ½ teentje look
  • ½ citroen
  • ½ theelepel harissa
  • ½ theelepel komijn
  • 1 grote eetlepel natuuryoghurt
  • Zwarte peper
  • Zeezout

Verwarm de oven voor op 190°C.

Breng lichtgezouten water aan de kook in een kleine kookpot. Kook 2 rode bieten tot ze beetgaar zijn. Als je er met een vork enigszings in kan prikken, zijn ze klaar. Kook de bieten niet tot ze boterzacht zijn! Giet af en laat de bieten afkoelen. Dit gaat sneller in een badje koud water. Wanneer ze afgekoeld zijn kan je ze schillen (de schil komt er makkelijk af door er zachtjes over te wrijven). Snijd de bieten in kwarten. Snijd deze kwarten nu in schijfjes van ca. 0,5 cm dik.

Schil de wortels en snijd in de lengte in 2 of in 4, afhankelijk van de dikte. Hussel de wortels met een eetlepel olijfolie, een theelepel honing, een theelepel tijm, peper en zout in een kom. Schik de wortels op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster in de oven op ca. 190 °C gedurende ca. 30 minuten. Prik erin met een vork om te voelen of ze gaar zijn en wacht geduldig op een krokant goudbruin randje. Laat afkoelen en snijd in schuine stukken van ca. 4 cm.

Spoel de quinoa in een fijne zeef onder stromend water. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de quinoa toe. De quinoa is gaar als je ziet dat de kiemen zich hebben opengevouwen. Aan elke korrel zie je dan een kleine krul. Giet af in een fijne zeef en laat afkoelen.

Rasp 1 rode biet. Pas op voor rode vlekken op je kledij of snijplank. Wanneer de gekookte quinoa afgekoeld is, meng je de geraspte biet hieronder. Kijk hoe mooi de quinoa rood kleurt! Kruid af met peper en zout.

Rooster een handjevol pecan- en walnoten in een droge pan tot ze lekker beginnen te ruiken en lichtbruin kleuren. Hak de noten als ze nog warm zijn of stamp ze kort grof in een vijzel.

Maak een groene yoghurtdressing door een handvol blaadjes platte peterselie te mixen met de geperste look, sap van een halve citroen, een scheut goede olijfolie, een halve theelepel harissa en een snuifje komijn. Meng er daarna een grote eetlepel volle yoghurt onder. Breng op smaak met peper en zout. Meng de helft van de dressing door het quinoamengsel.

Spoel de veldsla of spinazie goed zodat er geen zand in je salade terechtkomt. Snijd de trosjes eventueel los. Dresseer de quinoa, rode bieten en wortels met de veldsla op aparte borden of in één grote kom. Breek de geitenkaas in brokjes met een vork en verdeel over de salade. Klop de pitjes uit een halve granaatappel**. Strooi de granaatappelpitjes en grofgehakte noten over de salade.Werk af met een toefje scheuten, enkele schijfjes radijs en een scheutje dressing.

Serveer meteen. Aan tafel!

*Voor een simpele basisversie kan je de wortels en enkele toppings zoals de scheutjes, granaatappelpitjes en radijs weglaten. Maak de salade aan met wat goede olijfolie en balsamicoazijn in plaats van de groene yoghurtdressing.

** Meer uitleg over deze techniek vind je bij het recept van de citrussalade!

7 gedachten over “Quinoasalade met rode biet

  1. Katrien VH schreef:

    Alweer zo smakelijke, kleurrijke foto’s!
    Quinoa met rode biet vind ik ook een topcombinatie, maar jouw variatie met alle andere ingrediënten erbij lijkt echt een feestje op je bord.
    Een vraagje: Om groentjes te garen en roosteren in de oven, op welke temperatuur doe ik dat best of zet ik die onder grill?
    Bedankt!

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Katrien, bedankt voor je reactie! Om groenten te roosteren zet ik mijn oven ongeveer op 190°C. Onder de grill zullen je groenten snel verbranden nog vóór ze gaar worden, dus dat zou ik vermijden. Op het einde van de gaartijd kan je de grill bijvoorbeeld wel even aanzetten om een extra krokant goudbruin randje te krijgen. Succes!

  2. Marina De Muynck schreef:

    Waauw! Dat ziet er supergezond en lekker uit!
    Ik kan niet echt wachten om het uit te proberen ;)
    Goeie vraag van Katrien. Zet je het antwoord ook op je site? Dat zou handig zijn.

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Marina, bedankt voor je reactie! Een tip in verband met het roosteren van groenten in de oven zie je nu onder de reactie van Katrien. Succes met dit recept!

Geef een reactie