COUSCOUSSALADE MET EETBARE BLOEMEN

Couscoussalade met eetbare bloemen

Als de temperaturen stijgen vind ik een lichte maaltijd altijd het lekkerst. Deze couscoussalade zit vol smaak en is ook nog eens een echte streling voor het oog. Ze wordt op een potluck of picknick steevast getrakteerd op ooh’s en aah’s! Meng eens een handvol eetbare bloemen door jouw salade en smul met je ogen!

Wist je dat er tal van eetbare bloemen bestaan? Afhankelijk van het seizoen staan er steeds andere lekkere eetbare bloemen in bloei in de (kruiden)tuin. De oranje bloemen van de Oost-Indische kers zijn licht pikant, die van oregano of bieslook lekker kruidig, viooltjes zijn erg zacht van smaak,… Kies altijd voor een biologische variant.

Deze couscoussalade met bloemen en kruiden zit vol smaak en kleur. Feta, pistachenoten, granaatappelpitjes, gedroogde veenbessen,… elke hap is een feest!

Print Friendly, PDF & Email

Couscoussalade met eetbare bloemen

Voor 3 à 4 personen (bijgerecht)

  • 100 gr fijne couscous
  • 100 ml hete groentebouillon
  • ½ bosje verse munt
  • ½ bosje verse basilicum
  • ½ bosje verse peterselie
  • Rasp van ½ biologische citroen
  • Sap van 1 citroen
  • Olijfolie
  • 1 kleine rode ajuin
  • 1 granaatappel
  • 50 gr gedroogde veenbessen
  • 200 gr feta
  • 75 gr gepelde pistachenoten, ongeroosterd en ongezouten
  • Groot handvol biologische eetbare bloemen (bv. Oost-Indische kers, driekleurig viooltje, rozenblaadjes, goudsbloem, begonia, madelief, vlierbloesem, komkommerkruid, bloesem van kruiden zoals bieslook, rozemarijn, basilicum, tijm, oregano,…)
  • Peper en zout

Giet de couscous in een een grote kom. Voeg de hete bouillon toe, meng kort door elkaar en laat afgedekt staan. De couscous zal wellen en garen in de bouillon. Als de korrels al het vocht hebben opgenomen, roer je ze los met een vork. Laat helemaal afkoelen.

Hak de verse munt, basilicum en peterselie fijn. Rasp de gele schil (zonder het witte gedeelte, dat smaakt bitter) van de helft van een biologische citroen. Voeg samen met de kruiden toe aan de couscous. Maak een dressing van het citroensap met wat lekkere olijfolie en schep dit door de salade.

Haal de pitjes uit de granaatappel. Snijd de vrucht in twee en houd één helft in je hand boven een grote kom met het snijvlak tegen je vingers. Neem een houten lepel en klop op de granaatappel tot de pitjes tussen je vingers door in de kom vallen. Heel gemakkelijk! Achteraf ga je gewoon door de kom om er eventuele witte vliesjes tussenuit te vissen. Voeg de granaatappelpitjes en de gedroogde veenbessen toe aan de couscous.

Snijd de feta in kleine blokjes en schep deze ook voorzichtig door de salade.

Hak de pistachenoten grof of stamp ze kort in een vijzel. Voeg toe aan de couscous. Proef de salade en kruid eventueel verder af met peper en zout. Schep vlak voor het serveren de ene helft van de eetbare bloemen onder de couscous. Garneer de salade met de de andere helft van de bloemen.

Smakelijk!

Geef een reactie