Citrussalade met feta, rode ajuin, munt en granaatappel

Citrussalade

De lente loert. Hoor je de eerste merels al zingen? Heb je ook al met de ogen dicht genoten van de eerste warme zonnestralen? In ons stadstuintje botten de eerste blaadjes zelfs aan enkele jonge struiken! Toch is het nog even wachten voor de lente echt in ’t land arriveert… Dus eerst nog een stevige portie vitamine C binnenhappen om er terug tegenaan te kunnen!

Het hoogtepunt van het citrusseizoen loopt bijna op z’n einde. Dit is hét moment voor deze prachtige citrussalade. De kleur spat van je bord en katapulteert je naar zonnige dagen. Zoutige fetablokjes en rode ajuinsnippers vullen het friszure geheel perfect aan. Maak er eventueel nog een dressing bij op basis van granaatappelmelasse of citrussap en je kan aan tafel. Past prima bij een lichte lunch of als bijgerecht bij een fris couscousgerecht!

Print Friendly, PDF & Email

Citrussalade

  • 1 mandarijn of clementine
  • 1 wijnsinaasappel
  • 1 appelsien
  • 1 minneola
  • 1 pompelmoes
  • 100 gr feta
  • ½ rode ajuin
  • ½ granaatappel
  • Verse muntblaadjes
  • Zwarte peper

Zorg ervoor dat de vruchten koel zijn. Deze salade wordt fris geserveerd!

Begin met alle citrusvruchten* a vif van hun schil te ontdoen. Hoor je het donderen in Keulen? Geen nood. Deze methode is simpel en erg handig. Begin met de boven en onderkant van je vrucht mooi recht af te snijden. Zet de vrucht neer op een snijplank en zet een scherp mesje net onder het witte deel van de schil. Nu kan je voorzichtig naar beneden snijden, terwijl de vorm van de vrucht volgt. Op de foto’s zie je het resultaat. Als er eventueel nog enkele stukjes bittere witte schil achter blijven, snijd je die er achteraf gewoon af. Nu heb je een mooie sappige citrusvrucht in je handen!

Snijd alle citrusvruchten, nadat je ze van hun schil ontdaan hebt, in zo dun mogelijke schijfjes. Probeer tijdens dit proces het sap dat vrijkomt op te vangen. Snijd ze bijvoorbeeld op een diep bord, zo loopt het sap niet weg. Schik de citrusschijfjes op een grote schaal. Ik vind het mooi om af te wisselen tussen de kleuren en groottes van de vruchten.

De feta snijd je in kleine blokjes van ca. 0,5 cm. Verkruimelen mag ook!

Snijd een halve rode ui in fijne dunne ringen.

Haal de pitjes uit de halve granaatappel. Houd de vrucht losjes in je hand boven een grote kom, met het snijvlak tegen je vingers. Gebruik een houten lepel en klop op de granaatappel tot de pitjes tussen je vingers door in de kom vallen. Heel gemakkelijk! Achteraf ga je gewoon door de kom om er eventuele witte vliesjes tussenuit te vissen.

Nu kan je de salade garneren. Strooi de fetablokjes en granaatappelpitjes over de vruchten, schik er de ajuinringen over en werk af met wat gehakte muntblaadjes. Ander groen kan ook: kleine plukjes venkelloof, korianderblaadjes, basilicum,… Kruid af met zwarte peper.

Gebruik het opgevangen sap van de citrusvruchten en granaatappel eventueel om een dressing te maken. Klop enkele eetlepels sap met wat olijfolie, azijn, wat granaatappelmelasse, peper en zout tot een pittig zoetzuur mengsel. Sprenkel op het laatste moment over de salade.

Serveer meteen!

*In de winkels kan je nu nog even een groot aanbod citrusvruchten krijgen. Varieer gerust met je eigen combinaties! Citrusvruchten zijn een fantastische bron van vitamine C, maar gedijen helaas niet goed in onze streek. In de winter is het niet slecht om de appelen en peren af en toe af te wisselen met fruit uit andere streken. Let er wel zeker op om biologische citrusvruchten te nemen die uit de dichtstbijzijnde Europese landen afkomstig zijn. Zo beperk je in de mate van het mogelijke jouw voedselkilometers!

Een gedachte over “Citrussalade

  1. KatrienD schreef:

    Zelf vind ik het altijd een gedoe om een appelsien te schillen. De schil, de witte dingskes, die velletjes, … En nu zit hier in de keuken met de zon op mijn rug en klaar om boterhammen te eten, samen met de dagelijkse vitamine C-pil, want ik zit met een tekort, en dan lees ik dit bericht. Het is een teken! :) Ik ga eens een mes uit de kast halen en jouw techniek uitproberen op de appelsien uit de frigo en die pil houden voor een andere keer. Dank je wel wel Karen!

Geef een reactie