Aardbeiensalade met halloumi

Aardbeiensalade met halloumi

Als je overal dieprode rijpe aardbeien kan krijgen weet je: de zomer is in aantocht! We hebben enkele prachtige warme dagen achter de rug. Het zou me niet verbazen als je de barbecue al eens hebt aangestoken. Wij houden ervan om buiten te koken op hete kolen. Daarom trakteer ik jullie heel de maand juni op lekkere barbecuegerechtjes! Vandaag beginnen we eraan met een salade van gegrilde halloumi en aardbeien. Geen barbecue(weer)? Geen probleem! Alle gerechtjes kunnen ook perfect op een grillpan bereid worden.

Aardbeien staan voor mij gelijk aan zomerweer.  Zalig zoet en sappig: de zon in een vruchtje! Uit het vuistje, in taart of drankjes, op ijsjes of … in salades! Ik hou van de combinatie van zoet en hartig. Aardbeien, munt, balsamico en halloumi lijken wel voor elkaar gemaakt. Nog nooit geprobeerd? Voor alles een eerste keer! Ik ben er zeker van dat je aangenaam verrast zal zijn.

Kaas op de barbecue?! Halloumi is een cypriotische kaas die niet smelt tijdens het opwarmen. De structuur blijft stevig, waardoor je de kaas zelfs kan grillen. Erg lekker en ook ideaal voor op de (veggie) barbecue. Wij leerden halloumi als hellim kennen tijdens een rondreis door Turkije. We sloegen onze tent op in de buurt van een lokaal marktje. Toen we stonden te twijfelen bij een kaaskraampje toonde de verkoper ons vol trots zijn hellim. Vanaf dan doorkruisten we het land met een kleine grill in de koffer en kochten we overal lokale varianten. Een heerlijke ontdekking! In een klein eethuisje in Istanbul serveerden ze halloumi in een salade in combinatie met munt. Je kan al raden waar ik de inspiratie voor deze salade vandaan haalde…

De laatste jaren vind je halloumi ook hier overal in de rekken. Intussen bestaat er zelfs een erg lekkere belgische variant uit Berlare. Maak je salade eens helemaal lokaal door berloumi te gebruiken!

Print Friendly, PDF & Email

aardbeiensalade met halloumi, munt en balsamico

Als bijgerecht voor 4 personen:

  • 200 gr aardbeien
  • 250 gr halloumi of berloumi
  • 2 el fijngehakte verse munt + extra muntblaadjes
  • 2 el gescheurde basilicumblaadjes
  • 2 handenvol rucolablaadjes

Dressing:

  • 1 el citroen- of limoensap
  • 1 el goede balsamicoazijn
  • ½ fijngehakte kleine rode chilipeper
  • 2 el olijfolie
  • Grof zeezout

Klop voor de vinaigrette citroen/limoensap, balsamicoazijn, chilipeper en olijfolie in een kom door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Zet even opzij.

Snijd de aardbeien in kwartjes of plakjes en schep voorzichtig de fijngehakte munt erdoor. Meng de helft van de dressing onder de aardbeien.

Scheur de basilicumblaadjes fijn en meng onder de rucola. Schik deze salade met de aardbeien op borden of een grote serveerschaal.

Snijd de halloumi of berloumi in plakken van ca. 0,5 cm dik. Grill aan beide kanten in een hete grillpan of op de barbecue tot de lijntjes van de grill er mooi in staan. Serveer meteen bij de salade en werk af met de overige dressing en muntblaadjes.

Smakelijk!

Een gedachte over “Aardbeiensalade met halloumi

Geef een reactie