Houten lepels met gojibessen, rozenblaadjes, cranberries en krenten

Granola met rozen en rode vruchten

Een boterham met choco is niks voor mij. Mijn lievelingsontbijt is met voorsprong een kommetje granola met yoghurt of melk. Een voedzaam en stevig ontbijt dat me urenlang energie geeft. Ik heb steeds een uitgebreide voorraad noten, zaden en pitten in huis waardoor ik eindeloos kan variëren in de samenstelling. Experimenteer er zelf gerust ook op los!

Aangezien havermoutvlokken overal gemakkelijk verkrijgbaar zijn heb ik deze granola hierop gebaseerd. Je kan ook met boekweitvlokken, rijstvlokken, etc. variëren of je eigen mengeling maken. Combineer met een mix van  gehakte noten en zaden en werk af met wat gedroogd fruit, een handjevol bloemblaadjes of zelfs cacaonibs of chocoladestukjes. Maak zo je eigen originele variaties zoals een warme wintergranola met gedroogde appel en kaneel of een zuiderse versie met papayablokjes en kokosschilfers. Varieer ook eens met de zoetstof: honing, agavesiroop, ahornsiroop… of helemaal niks! Door de toevoeging van gedroogd fruit heb je immers al een zoete smaak. Deze versie bevat rozenblaadjes en gedroogde rode vruchten. Een geurige én mooie granola!

Print Friendly, PDF & Email

granola met rozen en rode vruchten

  • 500 gr havermoutvlokken (of boekweitvlokken, rijstvlokken,…)
  • 60 gr zonnebloempitten
  • 60 gr gebroken lijnzaad
  • 40 gr chiazaad
  • 60 gr pompoenpitten
  • 200 gr noten:  cashewnoten, amandelen of amandelschaafsel, walnoten,…
  • 1 grote eetlepel vloeibare honing
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • ½ theelepel fijn zout
  • 60 gr krenten
  • 60 gr gedroogde veenbessen
  • 60 gr gedroogde gojibessen
  • klein handje (4 gr) gedroogde rozenblaadjes (geschikt voor consumptie)

Verwarm de oven voor op 160°C.

Neem een grote kom. Giet de havermoutvlokken, pitten en zaden in de kom. Hak de noten grof en voeg toe. Meng het geheel al eens goed door.

Meng nu in een apart kommetje of mengbeker de zonnebloemolie, honing, gember en zout. Voeg dit toe aan je droge ingrediënten. Meng met een grote lepel het mengsel tot je het gevoel hebt dat het oliemengsel gelijkmatig verspreid is.

Bekleed een grote bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Stort de granola uit op de bakplaat en druk goed aan. Schuif de bakplaat in het midden van je oven en bak 20 à 30 minuten. Hou je granola goed in de gaten! Schep tussentijds de granola verschillende keren om (druk telkens terug goed aan), zodat de bovenste laag niet te donker wordt. Draai eventueel de bakplaat af en toe een kwartslag zodat alles ook gelijkmatig geroosterd wordt.

Zodra je granola een mooi goudbruin kleurtje heeft kan je de bakplaat uit de oven halen. Zorg ervoor dat het geheel goed aangedrukt blijft en laat zo afkoelen. Zo krijg je de structuur van ‘klompjes’. Roer je dit meteen door, dan krijg je een lossere, korreligere granola.

Als alles is afgekoeld roer je de vruchten en rozenblaadjes door het geheel. Bewaar in een grote luchtdichte pot, zo blijft de granola makkelijk een maand lang knapperig.

Serveer met een kommetje yoghurt, platte kaas of melk. Werk eventueel af met wat vers fruit en geniet van je homemade ontbijt.

Have a nice day!

Geef een reactie