Rode bietenburgers

Zalig zomerkoken: rode bietenburgers

Vier de zomer! Deze week is het zover. De langste dag van het jaar komt eraan! Met de ogen dicht genieten van de warme zon, de hangmat bovenhalen, genieten van rust of er op uit trekken in de natuur… zomer! Om dit volop te vieren ga ik aan de slag met de overheerlijkste seizoensgroenten van de zomermaanden. Dit seizoen heeft zoveel te bieden. Smaakvolle courgettes en komkommers, zongerijpte tomaten, bessen en frambozen, meloenen, allerlei soorten sla en boontjes en… de eerste bietjes. Geen seizoen biedt meer kookinspiratie dan de zomer!

Wist je dat seizoensgroenten een veel kleinere ecologische voetafdruk hebben? Minder transport, een kortere keten, minder voedselkilometers. Seizoengroenten zijn niet alleen duurzamer, maar ook veel goedkoper. Ze vragen een minimum aan extra energie. Groenten uit je eigen moestuin zijn het meest ideale scenario. Maar voor wie dit niet mogelijk is zijn er tal van alternatieven. Overal vind je kleine (bio-)boerderijen waar je kraakverse seizoengroenten van topkwaliteit kan vinden. Ken je bv. De Wassende Maan? Hier worden superlekkere biodynamische (!) groenten gekweekt, net ten zuiden van Gent. Je kan hier ook groentepakketten bestellen boordevol oogst van het land.

Bij de start van elk seizoen roept Velt Vzw iedereen op om de oogst van het seizoen te vieren. Honey and Spice mag (zo leuk!) de spits afbijten voor de zomer! Al wie met seizoensgroenten kookt en/of eet kan deelnemen aan de zomerkeuken. Nodig je vrienden, familie of collega’s uit en trakteer hen op een lekker zomergerecht. Of organiseer een zomerpicknick of -potluck! Verras hen met al het lekkers dat dit seizoen te bieden heeft.

Het seizoen van de overvloed is aangebroken. Ik moet niet lang nadenken over wat ik wil klaarmaken. Het leukste aan de zomer vind ik buiten koken. En wat klinkt beter dan een zwoele zomeravond met hete kolen in de tuin? Ik ben gek op de eerste rode zomerbietjes. Hou je vast… voor onze zomerkeuken trakteer jullie op sappige rode bietenburgers!

Je kan de burgers tot 3 dagen op voorhand maken. Bewaar ze dan in een afgesloten doos tussen laagjes bakpapier in de koelkast of zelfs in de diepvries. Gebruik zeker een kleverige rijstsoort zoals arborio of carnaroli. Zo plakt het burgermengsel goed en ben je zeker dat je burgers in één stuk je bord halen! Serveer tussen krokante pistolets of gegrilde pitabroodjes met frisse zomersla, tomatenschijfjes, kiemen en jouw favoriete sausje.

Organiseer jij ook een zomerkeuken? Ga op ontdekking in de groente-en fruit seizoenskalender van Velt en maak een zomergerecht klaar. Post je recept en foto’s hier en maak kans op een keukenschort van Velt! Verspreid jouw #zomerkeuken op alle kanalen! Welk zomerrecept maak jij klaar?

Print Friendly, PDF & Email

Rode bieten burgers

Voor 6 à 8 burgers:

  • 1 rode ajuin
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje look
  • 2 verse rode bieten (ca. 250 gr)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el ras el hanout
  • 80 gr gemalen havermout
  • 150 gr groene of bruine linzen, gekookt of uit blik (= ca. 70 gr droge linzen)
  • 150 gr gekookte risottorijst (= ca. 60 gr droge rijst)
  • 100 gr feta*
  • 100 g rozijnen
  • 50 g fijngehakte walnoten
  • Versgemalen peper en zeezout

Schil en rasp de rode bieten. Snijd de ajuinen en knoflook fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op een middelhoog vuur. Fruit de ajuinen enkele minuten tot ze licht karameliseren. Voeg de de look, paprika en ras el hanout toe. Laat even meebakken. Voeg de geraspte rode bietjes toe en roerbak tot ze net beetgaar zijn. Laat even afkoelen.

Mix de havermout, linzen, rijst, feta, rozijnen en walnoten in een keukenrobot of molentje. Mix tot de mengeling goed plakkerig is. Doe in een grote kom en voeg de geroerbakte rode bieten toe. Meng en kneed met je handen tot je een homogene massa krijgt. Proef en kruid flink af met peper en zout. Zet enkele uren in de koelkast.

Maak je handen nat en vorm aparte burgers. Maak ze rond en compact. Als het mengsel niet stevig genoeg is kan je eventueel wat extra havermout toevoegen. Bak de burgers langs weerszijden in een (grill)pan op een middelhoog vuur in wat olijfolie of een half uurtje in de oven op ca. 190°C. Of leg ze op de barbecue tussen een grillmandje!

Serveer tussen een geroosterd zuurdesembroodje met wat tomaat, kiemgroente, salade, rode uienringen en een yoghurt/avocado-sausje. Een plakje mango is ook erg lekker.

Zomer!

*Als je de burgers helemaal vegan wil maken, kan je de feta vervangen door 100 gr tofu. Snijd de tofu eerst in blokjes en laat ca. 15 min marineren in wat gekruide sojasaus.

2 gedachten over “Zalig zomerkoken: rode bietenburgers

  1. Margot schreef:

    We hebben de burgers gisteren geprobeerd. Het was super lekker! Het heeft erg gesmaakt en we gaan er nog een aantal keer kunnen van smullen want de andere 6 burgers hebben we ingevroren. Dankjewel voor het lekkere recept, Karen!

Geef een reactie