Winterpizza met witloof en spruitjes

Winterpizza met witloof en spruitjes

Putje winter. Hét seizoen voor stevige wintergroenten! Een duurzame keuken staat voor mij gelijk aan koken met seizoensgebonden producten. Ik probeer zelf zoveel mogelijk de oogsttijden te volgen. Dit zorgt meteen ook voor een koelkast vol lokale producten. Koop je seizoensgebonden lokale producten, dan kan je er ook zeker van zijn dat je een lage prijs betaalt. Een tomaat invliegen uit de Spaanse serres kost nu eenmaal meer dan een prei van de boer uit je dorp! Tijdens deze koude maanden gaat de natuur in winterslaap en is het oogstaanbod natuurlijk niet zo uitgebreid als in de zomer. Maar ik ben best wel fan van winterkost!

Iedereen weet wel dat het nu het moment is voor een heel gamma aan koolsoorten, spruitjes en rapen. Maar ook veldsla, witloof, prei en rammenas zijn nu volop in seizoen. Daarnaast vind je natuurlijk de bewaargroenten zoals pompoen, rapen, wortels, ajuinen, aardappelen en bieten in de winkelrekken. Deze week aten we deze winterse pizza met gekarameliseerd witloof en spruitjes. Smaakvolle winterkost om U tegen te zeggen. Er is wat voorbereidingswerk aan. Maar ik beloof: het is het dubbel en dik waard!

Voor wat meer informatie over duurzame voeding kan je ook terecht op het foodplatform Foodwise. In onze contreien wordt kool vaak bestempeld als saaie winterkost, zeker in contrast met invoerde producten uit alle uithoeken van de wereld. Maar in landen zoals bv. Burkina Faso zijn geen duizend verschillende groentesoorten voor handen. Kool is daar een alledaagse groente die vaak in de keuken gebruikt wordt. Om koolsoorten hier ook wat hipper te maken staan zij daarom dit jaar in de kijker op Foodwise. Hier gaan we aan de slag met de kleinste koolsoort: spruitjes!

Print Friendly, PDF & Email

Winterpizza met witloof en spruitjes

  • 4 witloofstronkjes
  • 200 gr gekuiste spruitjes
  • 2 rode ajuinen
  • 2 el olijfolie
  • 3 el balsamicoazijn
  • 100 gr feta
  • 100 ml sojaroom
  • 8 takjes verse tijm
  • 2 el geraspte parmezaanse kaas
  • Vers geraspte nootmuskaat
  • Zwarte peper
  • Zout

Pizzadeeg:

  • 250 gr zelfrijzende bloem of tipo 00 bloem
  • 160 ml lauw water
  • Flinke snuif zout
  • 4 gr droge gist
  • 1 theelepeltje vloeibare honing

Maak eerst het pizzadeeg*. Hou er in je timing rekening mee dat het deeg een uur moet rijzen.

Meng de bloem, een flinke snuif zout en een theelepeltje honing in een grote kom. Meng in een maatbeker het lauwe water met de droge gist en roer tot deze opgelost is. Giet het gistmengsel bij de droge ingrediënten en meng goed door met een houten lepel. Wanneer het min of meer een deeg begint te vormen giet je de inhoud van de kom uit op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg tot je een mooie elastische bol krijgt (ca. 10 minuten). Bestuif je mengkom met wat bloem en leg de deegbal op de bodem. Dek de kom af met een schone, licht vochtige doek. Zet het deeg weg op een warme plaats waar geen temperatuurschommelingen zijn. Niet te dicht bij deuren of vensters dus! Laat één uur rijzen.

Terwijl het deeg aan het rijzen is maak je de groenten klaar.

Snij het witloof in kwarten en verwijder voorzichtig het bittere hart uit elk stuk. Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote pan. Schik het witloof met het snijvlak neerwaarts in de pan. Druppel hier een klein beetje vloeibare honing over. Dit helpt bij het karameliseren. Kruid goed met zwarte peper, verse nootmuskaat en zout. Dek af met een groot deksel. Laat de stronkjes enkele minuten bakken. Wanneer ze goudbruin kleuren draai je ze nog een kwartje om. Nu mag het deksel van de pan. Het witloof is klaar als de partjes goudbruin en beetgaar zijn.

Halveer de spruitjes en blancheer enkele minuten in een pan met licht gezouten kokend water tot ze beetgaar zijn. Giet af en spoel goed met koud water om het gaarproces te stoppen. Laat uitlekken en giet ze terug in de pan. Dresseer met een eetlepel olijfolie, peper en zout.
Snijd de rode ajuinen in fijne ringen. Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de ajuinringen toe. Kruid met zwarte peper en zout. Bak ca. 7 minuten tot de ajuin zacht en glanzend is. Voeg nu 3 eetlepels balsamicoazijn toe en laat al roerend inkoken.

Maak nu de saus. Prak met een vork de feta in kruimels en voeg de sojaroom toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Rits de blaadjes van 4 verse tijmtakjes en roer ze onder het mengsel.

Wanneer het deeg gerezen is verwarm je de oven voor op 200°C.

Haal de deegbal uit de kom en kneed kort even door. Rol met een deegrol uit tot een grote rechthoek. Bekleed een diepe bakplaat met bakpapier en schuif het deeg op de plaat. Beleg de pizza met het fetamengsel, de ajuinringen, het witloof en de spruitjes. Werk af met een handje geraspte parmezaan en enkele verse tijmtakjes.

Bak de pizza af in een hete oven gedurende ca. 30 minuten. De pizza is klaar als het deeg helemaal gerezen is en een goudbruin kleurtje kreeg.

Schuif op een grote houten plank en… aanvallen!

*Als het eens wat sneller moet gaan kan je ook kant-en-klaar deeg uit de koelafdeling gebruiken. Dan kan je deze stappen overslaan en meteen aan de groenten beginnen.

6 gedachten over “Winterpizza met witloof en spruitjes

  1. Veerle Verbeke schreef:

    beste Karen,

    Ik had vorige week vrijdag het genoegen van deze overheerlijke winterpizza te mogen eten… jouw mama maakte die … super lekker ! Ik probeer dit recept ook eens.

    Veerle

  2. Teetaert schreef:

    Dag Karen.
    Bij mijn eerste bezoek aan je website vind ik al binnen de vijf minuten iets wat ik écht wil proberen : winterpizza met witloof en spruitjes. Deze week!

  3. Patrick T schreef:

    Dag Karen.

    Het maken van deze winterpizza was vandaag (het is er niet vroeger van gekomen) mijn eerste ontspannende paasvakantie-activiteit.
    Je bent er wel even mee bezig, maar dat vind ik leuk.
    Het resultaat was over-lekker.
    Zelfs in de lente!
    Voor een gepatenteerde vleeseter zoals ik, betekent dit het bewijs dat vegetarisch koken zeer veelzijdig en vooral zeer lekker kan zijn.
    Bedankt voor dit recept, het was de eerste maar zeker niet de laatste keer dat ik deze winterpizza heb gemaakt.
    Patrick

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Patrick, leuk om te horen! Ik ben blij dat je er zo van genoten hebt! Elke maandag welkom voor meer veggie inspiratie :)

Geef een reactie