Tarte tatin van rode ui

Tarte tatin van rode ui en rode biet

Rode ui speelt de hoofdrol in dit herfstige hoofdgerecht. Een hartige tarte tatin is altijd een goed idee. Door de taart omgekeerd te bakken ontwikkelen alle smaken zich onder een deksel van knapperig bladerdeeg. Klinkt goed, toch?

Net zoals rode biet worden gebakken rode uien graag gecombineerd met frisse geitenkaas, zoete honing en verse tijm. Een beetje balsamico-azijn zou hier ook niet misstaan! Deze hartige tarte tatin is een echt seizoenstopper. Serveer met een groen slaatje en je hebt meteen een lekkere maaltijd voor 2 personen. Ben je op zoek naar een fijn voorgerecht of hapje? Maak deze hartige tarte tatin eens in kleine individuele vormpjes. Lekker!

PS: Update! ’t Zijn drukke tijden. Vanaf nu zal er niet langer elke maandag een recept op Honey and Spice verschijnen. In plaats van wekelijks zal ik jullie vanaf nu op een persoonlijker ritme van kookinspiratie voorzien. Met evenveel plezier en goesting, en iets minder maandagse deadlines :-). Wie graag weet wanneer een nieuw recept verschijnt kan onderaan deze pagina inschrijven met je mailadres. Je krijgt dan als allereerste een melding wanneer een nieuw recept online staat!

Print Friendly, PDF & Email

Tarte tatin met rode ui en biet

  • 3 medium rode bieten
  • 7 kleine rode ajuinen
  • 1 glas rode wijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 klontje boter
  • Olijfolie
  • Verse tijm
  • Peper en zout
  • 1 rol verse bladerdeeg
  • 150 gr zachte verse geitenkaas
  • Enkele handenvol rucola

Zet de oven aan op 180°C. Was de rode bieten grondig. Leg ze op een vel aluminiumfolie en besprenkel met wat olijfolie. Vouw de folie goed dicht. Pof de rode bieten in ca. 45 min gaar in de hete oven. Laat afkoelen in de folie. Haal de schil van de bieten (pas op voor rode vlekken) en snijd ze in dunne plakjes.

Zet een sauspannetje op een middelhoog vuur. Laat een groot glas rode wijn al roerend inkoken met een eetlepel honing. Na ca. 10 minuten zie je dat het geheel iets minder lopend wordt. Draai het vuur uit.

Schil de rode uien. Snijd hierbij aan de onderkant niet te veel weg: dit houdt straks de ui bij elkaar. Snijd de uien in de lengte in 8 stukken. Verwarm een klont boter en 2 eetlepels olijfolie in een ovenbestendige tarte tatinpan op middelhoog vuur. Je kan ook een gewone pan gebruiken en de uien straks overhevelen naar een bakvorm (ingevet of met bakpapier bekleed).

Bak de rode uien tot ze lichtjes karameliseren. Blus met de rode wijnsaus. Rits de tijmblaadjes  van de takjes en kruid de uien met een eetlepel van deze geurige tijm en flink wat peper en zout. Laat verder stoven tot de uien zacht zijn. Verdeel de uien goed over de bodem van de tarte tatinpan of bakvorm en dek dakpansgewijs af met de plakjes rode biet. Dek het geheel af met het vel bladerdeeg. Het vel moet net iets groter zijn dan de vorm (rol indien nodig nog wat uit). Stop de randen naar binnen, langs de vulling.

Bak de taart in het midden van een hete oven op 180°C. Na ca. 30 minuten is het bladerdeeg  goudbruin en gaar. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Nu volgt de omkeer-truc: leg een groot bord of serveerschaal op de bakvorm. Houd alles goed vast met een handdoek en keer in één keer vlot om. Haal de bakvorm weg en bewonder het resultaat.

Werk af met brokjes verse geitenkaas en een berg frisse rucola.

Laat het smaken!

Een gedachte over “Tarte tatin van rode ui en rode biet

Geef een reactie