Risotto met gegrilde groene asperges en courgette

Risotto met groene asperges

Het witte goud. Een terechte bijnaam voor onze eigen asperges! Het is pas echt lente als je opeens overal asperges kan krijgen. Tijdens het aspergeseizoen staat deze lekkere groente hier geregeld op het menu. Het verschil tussen witte en groene asperges zit ‘m in het licht. De witte hebben nooit zonlicht gezien en blijven steeds ondergronds. Aspergekwekers laten sommige asperges wél boven komen. Dan krijgen ze een groen kleurtje en een iets meer uitgesproken smaak. Ik hou zelf het meeste van deze groene asperges. Ik laat ze liefst zo puur mogelijk: eventjes marineren en dan kort op de grill… heerlijk. Dit groene goud is lekker bij salades (zowel koud als warm) of als groentebijgerecht. Ik zou ze eigenlijk altijd kunnen eten, zelfs bij het ontbijt!

Een topcombinatie is een eenvoudige risotto met gegrilde groene asperges en courgette. Door het goede weer kan je hier en daar al de eerste Belgische courgettes (uit restwarmte-kassen) vinden. Nog meer groen goud! Laat je eens gaan en steek voor de eerste keer de barbecue terug aan. Of leg die lekkere primeurgroenten op de hete grillpan. Voor de risotto gebruik je een rijstsoort met een ronde, dikkere korrel zoals bv. arborio- of carnarolirijst. Het gerecht wordt heerlijk romig door al roerend bouillon toe te voegen zodat de rijst langzaam haar zetmeel loslaat. De kunst is om er bij de pan te blijven en steeds te blijven roeren. Werk af met wat schilfers parmezaan, een gepocheerd eitje of wat geroosterde amandelschilfers en laat het smaken!

Lekker eten smaakt nóg beter als het geserveerd wordt op mooie borden. Maar mooie keramiek creëren is een echte kunst. Ik leerde onlangs de basis van het pottendraaien bij Pascale van Karwij. Zij maakt prachtige keramiek en organiseert ook hele fijne cursussen pottendraaien. Een aanrader! Mijn zelfgedraaide potjes, borden en kommetjes staan bijna dagelijks op tafel en maken elke maaltijd nog leuker.  Ook voor deze risotto stond een zelfgemaakt Karwij-bordje voor de lens!

Print Friendly, PDF & Email

Risotto met gegrilde asperges en courgette

Voor 2 à 3 personen

  • 2 sjalotjes
  • 1 klein teentje look
  • 200 gr carnaroli- of arboriorijst
  • 1 glas droge witte wijn
  • ca. 750 ml fijne groentebouillon
  • 1 bussel groene asperges
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Grof zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 25 gr vers geraspte parmezaan
  • 1 klontje gezouten boerenboter
  • Handjevol blaadjes verse basilicum
  • 1 tl rasp van een biologische citroen
  • 25 gr parmezaanschilfers

Spoel de asperges en breek het houtige taaie gedeelte onderaan af. Groene asperges hoef je niet te schillen. Spoel de courgette en snijd in de lengte in twee. Snijd in lange repen van ca. 0,5 cm dik.

Verwarm de groentebouillon tot net onder het kookpunt. Voor extra smaak kan je eventueel de onderste stukken van de asperges die je niet gebruikt laten meekoken. Houd de bouillon warm op het vuur.

Hak 2 sjalotjes fijn in blokjes. Schenk wat olijfolie in een grote zware pan en fruit de sjalotjes glazig op middelhoog vuur. Hak het lookteentje fijn en voeg samen met de rijst toe in de pan. Laat al roerend even meestoven. Als de korrels ook licht glazig worden blus je het geheel met een glas witte wijn. Blijf roeren tot de wijn is opgenomen. Vanaf nu voeg je steeds één pollepel bouillon toe en blijf je roeren in de rijst tot deze is opgenomen. Door steeds te blijven roeren wordt de rijst romig en gelijkmatig gaar. Zo werk je verder tot de risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 à 30 minuten.

Intussen verhit je een grillpan (of de barbecue, waarom niet!). Doe de asperges in een schaal en overgiet met 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels balsamicoazijn. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Grill de asperges rondom tot ze gaar zijn en een mooi grillpatroon vertonen. Doe hetzelfde met de courgetterepen, maar gebruik hier enkel olijfolie (zonder balsamicoazijn). Houd de gegrilde groenten warm.

Als de risotto beetgaar is zet je het vuur af. Voeg de geraspte parmezaan met het klontje boter toe. Breng de risotto verder op smaak met peper en zout. Dek af met een deksel en laat enkele minuten rusten vóór het opdienen. Roer er op het einde wat gescheurde basilicumblaadjes en het citroenrasp door.

Serveer de risotto warm met de gegrilde groenten en werk af met wat parmezaanschilfers. Die kan je makkelijk met een dunschiller van een spie parmezaan snijden. Dit gerecht is ook erg lekker met wat geroosterde amandelschilfers of een pocheerd eitje!

Smakelijk!

4 gedachten over “Risotto met groene asperges

  1. Louisa schreef:

    Karen het is telkens een genot je recepten te ontvangen en te genieten van de bijkomende leerzame tekst.
    Je citroencake van vorige week was heel lekker!

  2. Van Caneghem Frieda schreef:

    Hallo Karen, “risotto met asperges” alweer zo’n prachtig recept om te maken, zal ik zeker doen. Een tijdje geleden maakte ik de appelsienencake, heel lekker en de smaken zoet/zuur waren perfect in evenwicht. Het laagje abrikozenconfituur maakte het helemaal af.
    Jouw creativiteit vind ik super, en dat je dit deelt met velen is bijzonder super, dankjewel voor al die frisse lekkere ideeën.
    Frieda

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Frieda, leuk dat je al een receptje hebt uitgeprobeerd! Ik ben blij dat je ervan geniet, dat is fijn om te horen. Veel plezier met de recepten!

Geef een reactie