RATATOUILLETAARTJES

Ratatouilletaartjes van zomergroenten

Zomergroenten… aan welke denken jullie dan? Voor mij zijn dat tomaten, aubergines en courgettes. Meteen komen allerlei lekkere ratatouille-recepten in me op. Heerlijk! Het oog wil ook wat, dus ging ik deze week eens voor een heuse showstopper: ratatouilletaart. Door de groenten in dunne linten te snijden en ze op te rollen tot roosjes krijg je een prachtig resultaat.

Het ziet er misschien erg ingewikkeld uit, maar dat is het zeker niet. Het is wel belangrijk dat de groentelinten zeer dun zijn. Met een mandoline gaat dit heel gemakkelijk, maar ook met een dunschiller krijg je een flinterdun resultaat. Wissel de roosjes af met halve kerstomaten en strijk gul in met olijfolie en kruiden. Jouw oven doet de rest van het werk! Serveer met een frisse groene seizoenssalade. Zomers genieten…

Dienstmededeling! Honey and Spice gaat er even tussenuit voor een zomerpauze. In september ben ik helemaal terug met meer lekkers. Tot dan!

Print Friendly, PDF & Email

RATATOUILLETAARTJES

Voor 10 kleine taartjes (of 2 grote):

  • 2 rollen vers kruimeldeeg
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 aubergine
  • 500 gr kerstomaten
  • 250 gr zachte verse geitenkaas
  • 2 eieren
  • 1 tl verse oregano
  • 1 tl verse tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 175°C.

Zet de gekartelde taartvorm(en) klaar. Vet ze goed in met boter en bebloem lichtjes. Eerst ga je het deeg blind bakken. Verdeel het kruimeldeeg over de taartvormen en snijd de randjes mooi af. Prik met een vork overal gaatjes in de bodem. Leg bakpapier over het deeg en giet hier een laagje droge bonen, rijst,… over. Dit zorgt ervoor dat het deeg tijdens het blindbakken niet gaat blazen of omhoog komen. Bak voor ca. 15 minuten in het midden van de oven. Het deeg is nu nog niet helemaal gaar, later bak je het verder af. Haal de taartvormen uit de oven en laat afkoelen.

Snijd de courgettes en de aubergine in kwarten. Snijd nu in de lengte flinterdunne plakjes van de groente met behulp van een mandoline of dunschiller. Halveer de kerstomaatjes.

Klop met een vork de eieren los in een grote kom en roer hier de zachte geitenkaas door. Kruid met een flinke theelepel fijngehakte oregano en tijm. Kruid goed af met peper en zout.

Bekleed de afgekoelde bodem van de taarten met het geitenkaasmengsel. Maak nu rolletjes/roosjes van de plakjes aubergine en gele en groene courgette. Zet elk roosje rechtop in de geitenkaas. Werk zo verder tot de hele taart gevuld is. Wissel af en toe af met een half kerstomaatje. Zorg ervoor dat de rolletjes heel dicht bij elkaar staan, zo krijg je het mooiste resultaat. Strijk de groenten met een borsteltje gul in met olijfolie en kruid goed met peper, zout en oregano.

Schuif in het midden van de hete oven en laat ca. 15 minuten bakken. Strijk de groenten nogmaals in met wat extra olijfolie in en laat nog eens ca. 15 minuten bakken tot alle groenten gaar zijn.

Erg lekker met een groene seizoenssalade erbij. Smakelijk!

3 gedachten over “Ratatouilletaartjes van zomergroenten

  1. Louisa schreef:

    Terug lekker recept en text om je vingers af te lekken. Petje af.
    Karen van je bijdrage in Ex Situ van deze zomer heb ik ook genoten.
    Bij je recepten In Flair heb ik jou mooie leerlijke teksten gemist. Daar had je waarschijnlijk geen inspraak in de lay-out vermoed ik.

Geef een reactie