Quesadillas met zwarte bonen

Quesadillas met zwarte bonen

Klaar voor de volgende barbecue? De hele maand juni trakteer ik jullie op grillgerechten. Deze week een receptje uit de Mexicaanse keuken. Tortillas, zwarte bonen, geraspte cheddar, limoen, chili’s, zongerijpte tomaten,…. Je raadt het al: vandaag staan er quesadillas op het menu. Laat de kolen (of de grillpan) heet worden en zet alvast alle ingrediënten klaar. Arriba!

De Mexicaanse keuken is vaak eenvoudig. Quesadilla betekent letterlijk ‘kaasdingetje’. Je kan het een beetje vergelijken met onze croques. Gewoonlijk wordt een tortilla gevuld met allerlei restjes en wat geraspte kaas. Hier werk ik met kruidige zwarte bonen, tomatensalsa vol limoen en chili, pittige kaas en fluweelzachte zure room. Meer moet dat niet zijn! Ze zijn makkelijk te maken en smaken heerlijk als avondmaal. Warme zomeravond? Zwier deze quesadilla’s op de rooster. Serveer er nog een lekkere salade bij en laat de glazen klinken! Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Quesadillas met zwarte bonen

Voor 5 quesadilla’s:

  • 5 grote zuurdesem-, volkoren of maistortilla’s
  • 150 gr geraspte cheddar
  • 200 gr zure room
  • 1 rode ajuin
  • 1 groene peper
  • 1 blik zwarte bonen
  • ½ tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 bussel verse koriander of bladpeterselie
  • sap van 1 limoen
  • ½ rode peper
  • 300 gr trostomaatjes
  • Rasp van 1 biologische limoen
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Rasp de groene schil van de limoen en pers er daarna het sap uit. Hak een bussel peterselie of koriander fijn.

Laat het blik zwarte bonen uitlekken in een zeef. Snijd de groene peper fijn. Snijd een halve rode ajuin in blokjes.

Verwarm een pan op middelhoog vuur met twee eetlepels olijfolie. Fruit de rode ajuin en groene peper tot ze zacht zijn. Voeg de komijn en het paprikapoeder toe. Roerbak enkele seconden. Zet het vuur af. Voeg de zwarte bonen toe en plet met een vork tot een grof geheel. Voeg het limoensap toe en de helft van de gehakte blaadjes koriander of bladpeterselie. Proef en kruid af met peper en zout.

Snijd de trostomaatjes in kwartjes. Hak een halve rode peper fijn. Snijd de andere helft van de rode ajuin in zeer fijne halve ringen. Meng dit alles en voeg de limoenrasp toe. Kruid af met zout en eventueel wat extra peper.

Smeer twee grote eetlepels van het bonenmengsel op één helft van een tortilla (hou aan de rand overal nog een centimeter vrij). Smeer er een eetlepel zure room over uit en schep er wat van de tomaten over. Bestrooi met cheddar en vouw de tortilla dicht. Zorg er voor dat de tortilla niet te dik gevuld is! Hij moet vlot kunnen dichtplooien zonder dat er vulling uitfloept.

Grill 2 minuten aan elke kant op een middelhoog vuur of op de barbecue tot je de lijntjes van de grill in de tortilla ziet, de vulling warm is en de kaas gesmolten is.

Serveer 1 à 2 quesadilla’s per persoon met een fris slaatje erbij.

Smakelijk!

Een gedachte over “Quesadillas met zwarte bonen

Geef een reactie