Stapeltje groene pannenkoekjes

(On)kruidpannenkoekjes

Dit moet je echt eens proberen. Kleine hartige pannenkoekjes vól smaak! Ze staan prachtig bij een lunch, brunch of ontbijt. Of als aanvulling van je avondmaal, met een genereuze seizoenssalade erbij. Ze zijn verschrikkelijk lekker, ik beloof het je! Het beslag voor de pannenkoekjes wordt aangevuld met jonge spinazie en een hoop jong groen (on)kruid. Een ideaal recept om je wildpluk-wandelschoenen aan te trekken.

Wat wij soms -ten onrechte- onkruid noemen is vaak een heuse delicatesse uit de natuur. De lente laat zich nu van haar van haar mooiste kant zien: overal kan je lekker bladgroen vinden. Combineer met een mooie wandeling en ga eens op zoek naar daslook in het bos of jong paardebloemblad, brandneteltoppen,… aan de bosrand. Kies voor plekjes zonder verkeer (of wandelaars met honden). Eens thuisgekomen spoel en was je de blaadjes grondig in koud water. Zwier droog en voila, klaar voor gebruik. (En helemaal gratis!) Je kan natuurlijk ook een mengeling van verse tuinkruiden zoals bladpeterselie en bieslook gebruiken. Ik koos aanvullend ook voor frisgroene waterkers. Gebruik dus gerust al het bladgroen dat je voorhanden hebt.

Als vegetariër hou ik van kookboeken vol groenterecepten. Een mooi voorbeeld is ‘Plenty’, door Yotam Ottolenghi. Een echte kookbijbel! Elk recept dat ik ooit al hieruit klaarmaakte was een groot succes. Ik moet toegeven: ik ben nogal enthousiast als het op kookboeken aankomt. Ik kan er zo van genieten om een kookboek van de eerste tot de laatste pagina te lezen. Het is niet zo dat ik dan alle recepten ook echt klaarmaak of tot op de letter volg. Ik haal er eerder een ton inspiratie uit om aan de slag te gaan met de producten die ik in huis heb of die hier in seizoen zijn. Al bladerend door Plenty ontdekte ik een recept voor spinaziepannenkoekjes. De link naar al dat jong lentegroen hier was snel gelegd. Ik liet me inspireren en hop, een experimentje ging de pan in. Amai. Het werd ongelooflijk lekker. Ik kan niet wachten om het recept snel met jullie te delen. Laten we eraan beginnen!

Print Friendly, PDF & Email

(On)kruidpannenkoekjes

… een variatie op een recept uit Plenty (Yotam Ottolenghi)

Voor ongeveer 12 pannenkoekjes:

  • 100 gr jonge spinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eieren
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr jonge (on-)kruidblaadjes (brandneteltoppen, paardebloemblad, bladpeterselie, bieslook, daslook, waterkers, postelein, basilicum,…)
  • 6 lenteuitjes
  • 2 milde groene chilipepers
  • Snuif zeezout

Limoenroom:

  • 125 gr volle zure room
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • Mespuntje vers geraspte look
  • Rasp van ½ limoen
  • 1 eetlepel limoensap
  • Grof zeezout
  • Versgemalen zwarte peper

Maak eerst de limoenroom. Meng alle ingrediënten onder de zure room. Dek af en zet in de koelkast tot het opdienen.

Hak de spinazie in stukjes (niet té fijn). Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Laat de spinazie kort slinken in de pan. Laat de spinazie afkoelen en goed uitlekken in een zeef. Druk er met een houten lepel of je handen alle vocht uit!

Klop de eieren, melk en olie tot een homogeen geheel. Meng  de bloem met het bakpoeder. Voeg nu het eiermengsel bij de bloem en meng met een garde tot een beslag zonder klonters.

Hak de lenteuitjes en chilipepers fijn. Voeg toe aan het beslag. Hak de groene (on-)kruidblaadjes in stukjes en voeg ook toe aan het beslag. Meng hier nu ook de uitgelekte spinazie en een snuif grof zeezout onder.

Verwarm een klontje boter in een koekenpan. Maak kleine pannenkoekjes van ca. 10 cm diameter en bak ze ca. 2 minuten aan elke kant.

Serveer de pannenkoekjes met een lepeltje koude limoenroom en werk eventueel af met wat verse groene kruiden.

Laat het smaken!

9 gedachten over “(On)kruidpannenkoekjes

  1. Martine Teetaert schreef:

    Dag Karen
    Ziet er alweer heerlijk uit!
    Heb je recept ‘Gegrilde groene asperges met risotto’ uitgeprobeerd. Had nog van mijn leven geen risotto gemaakt? Was heel lekker! Komt zeker nog op het menu!

    Groetjes

    Martine

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Martine, dankjewel! Leuk dat je de aspergerisotto hebt geprobeerd. Fijn om te horen dat jouw eerste risotto meteen zo gesmaakt heeft!

  2. Patrick T schreef:

    Ha!!! Ik verwerk vaak molsla (jonge paardebloemblaadjes en brandnetelblaadjes in mijn soepen. Nu kan ik eens iets anders doen met mijn (on-)kruiden.

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Patrick, leuk dat je ook vaak ‘on’kruid gebruikt in de keuken! Brandnetelsoep is hier ook echt een lentefavoriet :) Succes met de pannenkoekjes!

  3. astrid schreef:

    Zou je ze ook koud kunnen eten of daags tevoren maken en ze dan indirect op de bbq kunnen opwarmen.
    Ga ze zeker maken lijken me heerlijk.

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Astrid, ik heb de pannekoekjes al eens op voorhand gebakken en dan opnieuw opgewarmd in de pan. Dat ging prima! Op de bbq heb ik nog niet geprobeerd…

Geef een reactie