Rijstrolletjes met dipsaus

Rijstrolletjes met tofu en lentegroenten

Morgen begint officieel de lente. Dat vraagt om een licht en pittig gerechtje! Deze lenterolletjes worden gemaakt met rijstpapier en rijstnoedels. Met smaakmakers als sriracha, sojasaus en sesamolie wordt dit een oosters feestje. De gemarineerde tofu wordt vooraf in de oven gebakken, heerlijk! Je zal het wel merken: het is moeilijk om er af te blijven. Verder maken we gebruik van typische lentegroenten van dit seizoen: radijsjes, jonge spinazie, wortels en rode kool. Aangevuld met wat verse groene kruiden zoals munt, peterselie of koriander krijg je een lekkere en gezonde smaakbom. Snijd de rijstrolletjes in 2 helften om ze mooi te presenteren als hapje of laat ze heel om ze makkelijk mee te nemen als lunch.

Word je afgeschrikt door het lijstje oosterse ingrediënten? Rijstnoedels, rijstpapier, sojasaus, ketjap manis, sesamolie en sriracha vind je vaak ook in grotere supermarkten. Maar dit recept loont ook echt de moeite om eens de sfeer te gaan opsnuiven bij een oosterse buurtwinkel. Daar vind je gegarandeerd alles op je lijstje. Ik doe er geregeld nieuwe ontdekkingen! Zo kocht ik onlangs een flesje sriracha. Het is een pikante saus – maar niet té – met een looktoets. De combinatie met onder andere de sojasaus en ketjap manis is een match made in heaven. Als je er bovendien goed op let dat je een glutenvrije sojasaus en ketjap manis gebruikt, maak je dit gerecht helemaal glutenvrij!

Print Friendly, PDF & Email

Rijstrolletjes

Voor ca. 15 rolletjes (= 30 halve rolletjes)

  • 1 blok (ca. 250 gr) stevige tofu
  • 1 theelepel olijfolie
  • 2 eetlepels sojasaus*
  • 1 eetlepel sriracha**
  • 1 grote wortel
  • 1 busseltje radijzen
  • 1/8 rode kool
  • Groot handvol verse peterselie-, koriander- of muntblaadjes
  • Groot handvol jonge kleine spinazieblaadjes
  • Geroosterd sesamzaad
  • 40 gr fijne rijstnoedels
  • 1 pak rond of vierkant rijstpapier

Dipsausje:

  • 1 el sesamolie
  • ½ el sriracha**
  • 2 el sojasaus*
  • ½ el ketjap manis*
  • 2 tl sesamzaad

Verwarm de oven voor op 180°C.

Laat de tofu even uitlekken. Wikkel de blok tofu in verschillende lagen keukenpapier of een schone handdoek en duw het vocht er uit met een zwaar gewicht, zoals een zware pan. Laat de tofu minstens 10 minuten onder het gewicht liggen om verder uit te lekken. Hoe ‘droger’ de tofu wordt, hoe beter die straks de smaken van de marinade zal opnemen.

Meng intussen de olijfolie, sojasaus en sriracha voor de marinade. Neem een platte schaal en wrijf een eetlepel marinade op de bodem uit. Snijd de uitgelekte tofu in 8 dunne vierkante plakken en schik in de schaal. Giet de rest van de marinade hierop uit en smeer ze goed over de tofu uit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik de tofuplakken hierop. Schuif in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 15 minuten haal je de bakplaat eruit en verdeel de resterende marinade over elke tofuplak. Zet nog 10 minuten terug in de hete oven. Laat de tofu volledig afkoelen en snijd elke plak in reepjes van ca. 1 cm breed.

Maak de rijstnoedels klaar door ze 2 minuten in gezouten kokend water onder te dompelen (of volg de instructies op de verpakking). Laat goed uitlekken en afkoelen.

Snijd de wortels, radijzen en rode kool in zeer fijne reepjes. Hier kan je ook een mandoline voor gebruiken. Spoel de kruiden en spinazie en pluk de blaadjes van de takjes. Dep droog.

Maak nu je werkblad klaar. Stal de gesneden groente, kruiden, spinazie, tofu en de rijstnoedels voor je uit. Zet een kommetje sesamzaad klaar met een lepeltje erin (straks gaan je handen immers nat zijn). Leg een schone keukenhanddoek op het werkblad voor je. Zet ook een schaal klaar om de afgewerkte rolletjes in te leggen.

Neem het pak rijstpapier erbij. Vul een grote ondiepe schaal met koud water. Ik gebruik hier een diepe bakplaat voor. Neem één vel rijstpapier en dompel het volledig onder in het water. Het stugge papier verandert na enkele minuten in een soepel vel. Het patroon van geplette rijstkorrels verdwijnt ook door dit weekproces.

Neem het geweekte vel rijstpapier vast aan de twee bovenste hoeken. Til uit het water en laat het overtollige water even uitlekken. Leg het vel op de keukenhanddoek op je werkblad. Als je vierkante vellen gebruikt leg je het vel zo dat de hoeken naar je toewijzen (zie foto’s).

Maak in het midden van het vel een torentje met de vulling. Begin en eindig met enkele blaadjes spinazie, dat vind ik het mooiste. De volgorde van de rest kies je zelf! Schik in elk rolletje 2 à 3 reepjes tofu en strooi in elk rolletje ook een klein beetje sesamzaad. Dan ben je klaar om het pakketje dicht te vouwen.

Om een rolletje dicht te vouwen, vouw je eerst de onderste hoek naar boven, bovenop de vulling. Dan vouw je de bovenste hoek naar beneden. Je zal voelen dat het rijstvel meteen goed aan elkaar plakt. Vouw dan het vel aan de linkerkant over de vulling heen en trek een beetje aan. Nu kan je het geheel strak oprollen. Je rolt het rolletje van links naar rechts over het laatste deel van het rijstpapier. Voila! Je eerste rolletje is klaar. Het verwerken en rollen van het geweekte rijstpapier vergt wat oefening, maar na enkele rolletjes zal je er volledig mee weg zijn.

Werk nu verder tot al je vulling op is. Ik vind het gemakkelijk om telkens als ik een vel rijstpapier uit het water haal, er meteen ook een nieuw vel in te leggen. Zo kan het volgende vel rijstpapier al weken, terwijl je aan het vullen en rollen bent. Als al de ingrediënten voor de vulling op zijn, zal je waarschijnlijk nog rijstpapier in het pak over hebben. Geen probleem, je kan dit prima luchtdicht bewaren voor een volgende keer.

Snijd nu elk rolletje voorzichtig in twee. Kijk hoe mooi jouw rijstrolletjes gelukt zijn! Schik op een grote serveerschaal en strooi er eventueel nog wat sesamzaad over.

Maak de dipsaus door de sesamolie, sriracha, sojasaus, ketjap manis en het sesamzaad goed door elkaar te mengen en serveer bij de rolletjes.

Door de verse ingrediënten zijn de rijstrolletjes het lekkerst op de dag dat je ze gemaakt hebt. Je kan ze ook prima enkele uren op voorhand maken. Snijd de rolletjes nog niet door en bewaar in een luchtdichte doos*** in de koelkast tot je ze serveert.

Smakelijk!

*Gebruik sojasaus en ketjap manis zonder gluten voor een volledig glutenvrij resultaat.
** Ik gebruik de sriracha van Flying Goose (met groene dop). Als je echt geen sriracha kan vinden kan je als alternatief eventueel harissa of chilisaus gebruiken.

***Als je de rijstrolletjes meer dan enkele uren moet bewaren kan je ze ook afdekken met een licht vochtige theedoek, zo drogen ze niet uit.

12 gedachten over “Rijstrolletjes met tofu en lentegroenten

  1. Marina De Muynck schreef:

    Dank je wel voor dit heerlijk ogend en gezond recept dat je makkelijk op voorhand kan maken. Een test voor mijn smaakpapillen en binnenkort wel voor de ganse familie. ;)
    De foto’s zijn weer heel handig, prachtig en uitnodigend! Ik ga ervoor!!

    • Honey and Spice schreef:

      Goed idee! Je kan de rolletjes naargelang het seizoen ook opvullen met andere ingrediënten. Zomerse rijstrolletjes kan je vullen met komkommer, paprika en jonge scheutjes, herfstrolletjes met rode biet en posteleinblaadjes,… Elke keer anders!

  2. KatrienD schreef:

    Ik word met deze smaakpapiel-prikkelende foto’s meteen terug naar Vietnam gecatapulteerd waar de ‘fresh springrolls’ geregeld op de menu stonden. Jammie!

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Patrick, leuk dat je het uitgeprobeerd hebt! Fijn idee om ze bij de barbecue te serveren. Zorgt inderdaad voor een frisse aanvulling!

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Sofie, dankjewel! Fijn om te horen! Leuk dat je de rijstrolletjes gemaakt hebt. Ik ben ook echt gek op dat sausje :)

Geef een reactie