Soja chaï latte met koekjes

Soja Chaï Latte

De tijd nemen… Om de krant van de eerste tot de laatste pagina te lezen. Om te beginnen aan een goed boek. Om onverwacht bezoek het beste wat je in huis hebt voor te schotelen. Om eindeloos te praten over koetjes en kalfjes. En intussen een goeie chaï latte op het vuur te zetten! Er hangt een zalig ontspannen sfeer rond een chaï latte, vind je niet?

Dit verwarmende drankje drink je niet snel-snel onderweg naar het werk of tijdens het pendelen. Een chaï latte drink je samen met je beste vriendin in een theehuisje. Na een lange winterwandeling met je lief. Of met onverwacht bezoek met een bord vol koekjes erbij. Deze versie wordt gemaakt op basis van sojamelk. Ik toon je een manier om met een gewone staafmixer snel en gemakkelijk mooi melkschuim te kloppen om het helemaal af te maken. Zet je lippen aan je latte en laat je overwelmen door de warme combinatie van specerijen en natuurlijke zoetmakers. Neem je tijd. Geniet.

Soja Chaï Latte

In veel koffie- en theehuisjes worden veel chaï latte’s overdadig zoet opgediend. Deze versie is een pak gezonder en bovendien gezoet op basis van ongeraffineerde natuurlijke suikers. Maak jouw chaï latte natuurlijk zo zoet als je zelf wil door te spelen met de hoeveelheden honing of ahornsiroop!

Per persoon heb je een halve kop chaï en een halve kop sojamelk nodig om één chaï latte te maken. Dit recept is voldoende voor 2 grote koppen chaï latte. Verdubbel of halveer gerust! Ik maak zelf altijd meer chaï dan ik nodig heb. Je kan het chaïmengsel in een gesloten flesje nog 10 dagen in de koelkast bewaren. Zo kan je snelle chaï latte’s uit je keuken toveren wanneer je er maar zin in hebt.

Print Friendly, PDF & Email

Voor 2 personen:

  • 1 grote kop water
  • 2 eetlepels losse zwarte thee
  • 10 gekneusde kardemompeulen
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 2 cm verse gember in plakjes
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 3 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 1 eetlepel honing*
  • 1 grote kop ongezoete sojamelk (alternatief: amandel- en/of kokosmelk)
  • 1 kaneelstokje
  • ½ theelepel natuurlijk vanille extract of 1/4 vanillestokje
  • 2 theelepels ahornsiroop

Maak eerst het chaïmengsel. Breng het water in een pannetje aan de kook op een middelhoog  vuur. Giet alle kruiden in een fijne theefilter of los theezakje en voeg meteen toe aan het water. Zodra het mengsel kookt zet je het vuur af en voeg je de losse zwarte thee toe in een tweede theefilter of -zakje. Laat 10 min trekken. Hou je niet van een sterke theesmaak, dan haal je op dit moment de thee uit het mengsel. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe intenser de smaak. Voeg de honing toe en laat de kruiden nog 10 min langer trekken in het chaïmengsel. Als je het recept verdubbeld hebt, houd je per persoon een halve kop warme chaï apart en giet je de rest in een goed afsluitbaar flesje. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Breng een grote kop sojamelk met een kaneelstokje en 2 theelepels ahornsiroop aan de kook in een sauspannetje. Voeg het vanille extract toe. Voor een extra lekkere latte vervang je het extract door een kwart van een vanillepeul, waarvan je de zaadjes en de opengesneden peul laat meekoken in de melk. Als de melk zachtjes kookt is het tijd om je melkschuim te kloppen. Haal het kaneelstokje en eventueel het vanillestokje uit de melk. Zet een staafmixer op middelhoge snelheid schuin in de hete melk om makkelijk mooi melkschuim te maken. Giet de opzijgehouden warme chaï in een theeglas en giet hier voorzichtig de opgeklopte hete melk bovenop. Werk af met een snuifje gemalen kaneel, een kaneelstokje of wat steranijs. Santé!

*Helemaal vegan als je de honing vervangt door andere zoetmakers!

9 gedachten over “Soja Chaï Latte

  1. Marina De Muynck schreef:

    Karen, ’t is krokusverlof …. Jouw nieuwe suggestie komt net op
    tijd.
    Woensdag komt er bezoek en ik weet al meteen wat ik zal serveren.

  2. KatrienD schreef:

    Naast de handige tip om een voorraadje Chaï in de frigo te bewaren heb ik ook de super handige knop ontdekt om het recept te printen in de versie die je zelf wil. Wat een blog!

    • Honey and Spice schreef:

      Sinds vorige week kan je inderdaad printen! Via de printknop kies je zelf makkelijk welke stukken tekst/recept je op papier wil. Zo print je niet meer dan nodig: helemaal gepersonaliseerd én zo ecologisch mogelijk!

  3. Katrien VH schreef:

    Straks ga ik alle ingrediënten halen en probeer ik het zelf eens voor mijn zussen. Ik vroeg me enkel af hoe je theezeefje eruit ziet. Ik heb thee-eitjes, maar die zijn denk ik niet groot genoeg voor alle kruiden met de gember. Misschien dat een theezakje dan het gemakkelijkste is?

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Katrien, ik gebruik zelf inderdaad losse theezakjes/filters. Je vindt ze in de meeste thee- en natuurwinkels (bv. van het merk T-sac). Heel handig voor dit recept aangezien de losse gemalen kruiden er niet door kunnen. Veel succes met deze latte!

Geef een reactie