Hartige muffins met prei en pistachenoten

Hartige muffins met prei en pistache

Niets staat mooier op een brunchbuffet dan een schaal vol ovenverse hartige muffins! Ik ben alvast gek op deze versie met prei en pistachenoten. Ze verschijnen hier geregeld op tafel als tussendoortje, bij een pick-nick of als aanvulling bij een lunch onderweg of op het werk. De muffins passen prima als broodje naast een eenvoudige kom soep, maar staan zeker evengoed hun mannetje op een elegante paasbrunch. Je kan er alle kanten mee uit!

Dit is ook een perfecte manier om die laatste wintergroenten te verwerken. Je scoort gegarandeerd bij echte preiliefhebbers! Yoghurt zorgt voor een zacht kruim en de pistachenoten voor een smaakvolle en krokante bite. Deze hartige muffins bevatten geen grammetje suiker of boter en passen dus prima in een gezonde levensstijl. Ze zijn het allerlekkerst vers, maar kunnen ook nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast.

Print Friendly, PDF & Email

Hartige muffins met prei en pistache

Voor ca. 12 muffins:

  • 240 gr witte/lichtgroene prei
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 240 gr zelfrijzende bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Grof zeezout
  • 120 gr volle natuuryoghurt
  • 80 ml melk
  • 60 gr olijfolie van goede kwaliteit
  • 2 eieren
  • 90 gr gepelde pistachenoten (ongeroosterd en ongezouten)
  • Vers gemalen zwarte peper

Verwijder het donkergroene taaie gedeelte en de wortels van de preistengel. Snijd de bovenste tiental centimeters van het witte/lichtgroene deel in de lengte door. Draai de prei nu een kwartslag rond en snijd nogmaals door. Als je de prei nu rechtop houdt, heb je een soort ‘palmboom’ (zie foto) waar je makkelijk het zand kan uitspoelen, zonder dat je de preistengel al helemaal uit elkaar valt. Spoel al het zand weg onder stromend water.

Snijd de gespoelde prei in stukjes van ca. 0,5 cm. Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote pan op een middelhoog vuur. Stoof de prei zachtjes gaar met wat peper en zout. Zet opzij en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C

Meng in een grote kom bloem, bakpoeder en een snuif zout. Houd één eetlepel van dit mengsel apart in een kleiner kommetje. Meet in een maatbeker de yoghurt en melk af. Voeg ook de olijfolie toe aan dit mengsel. Voeg er als laatste de eieren aan toe en klop deze ingrediënten goed door elkaar. Giet het vloeibare mengsel bij de bloem en meng met een garde tot het een mooi beslag vormt.

Voeg de afgekoelde preistukjes toe aan het beslag. Hak de pistachenoten grof of stamp ze kort in een grote vijzel. Meng ongeveer 2/3 van de noten met de opzijgehouden eetlepel bloem en voeg toe aan het beslag. Meng het geheel nog kort door met een spatel zodat de prei en noten goed verdeeld zijn.

Zet papiertjes in een muffinvorm. Vul deze tot ca. 0,5 cm van de rand. Strooi wat van de overgebleven gehakte pistachenoten op elke muffin. Werk telkens af met een draai van de zwarte pepermolen.

Schuif de muffinvorm op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak ca. 20 minuten. De muffins zijn gaar als je een satéstokje in het midden kan prikken en er meteen kan uithalen zonder dat er nog natte kruimels of nat beslag aan kleven. Let op, de muffins zullen bovenaan niet of nauwelijks bruinen, aangezien er geen suiker in het beslag zit!

Laat 2 minuten afkoelen in de muffinvorm en zet de muffins daarna op een rooster om verder af te koelen.

Serveer liefst meteen. Smakelijk!

6 gedachten over “Hartige muffins met prei en pistache

  1. Marina De Muynck schreef:

    Dag Karen,

    Wat een originele combinatie van prei met pistachenoten om er een heerlijke, hartige muffin van te maken! ’t Is paasverlof dus tijd om dit uit te proberen! En voor erna alvast veel makkelijker dan een stuk groententaart om mee te nemen in mijn brooddoos.
    Dank je wel!!

  2. Louisa schreef:

    Nodigt uit om te maken. Hoelang kan men ze houden Karen? Omdat men soms niet anders kan dan ze op voorhand klaar te maken.

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Louisa, je kan de muffins nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Om ze terug krokant te maken kan je ze nog eventjes in de oven steken vlak voor je ze nodig hebt. Veel succes!

  3. astrid schreef:

    Heb ze vandaag gemaakt, heb ze 25min. gedaan goed gaar, volgende keer iets meer zout erbij en meer prei. Ze waren erg lekker er liggen er nog 4 voor morgen, voor herhaling vatbaar. Misschien iets voor bij de bbq eens iets anders als stokbrood.

    • Honey and Spice schreef:

      Dag Astrid, leuk dat je deze muffins gemaakt hebt! Vul het beslag gerust aan met wat extra prei of voor een extra zoute toets misschien zelfs wat verkruimelde feta. Ik ben blij dat ze in de smaak gevallen zijn, goed ideetje ook om ze bij een bbq te serveren!

  4. astrid schreef:

    Ga er zeker mee aan de slag met andere dingen erin, bacon, zongedroogde tomaatjes om toch wat pit erin te krijgen. Was aan het denken voor in springvorm zodat je plat brood krijgt voor bij de bbq, dit is leuk koken.

Geef een reactie