FOCACCIA MET DRUIVEN EN HONING

Focaccia met druiven en honing

Deze week begint de herfst. Wie me goed kent weet dat ik al sta te popelen! Er is geen mooier seizoen voor mij. Het gouden licht, warme kleuren in de natuur, de eerste koudere dagen.  Ik leef helemaal op. Vallende noten, pompoenenoogst, de laatste herfstframbozen en de eerste najaarsgroenten. Mmm, overvloed!

In juni mocht ik samen met Velt de start van de zomer vieren. Het begin van elk seizoen is immers hét moment om de lekkerste seizoensproducten volop in de aandacht te brengen. Ik mag deze herfst opnieuw de spits afbijten: bij Honey and Spice trappen we de herfstkeuken van Velt af!

M’n vorige huis had een zonovergoten koer. Plantenbakken rondomrond, bloemen en groenten door elkaar. Tegen de muur groeide een pracht van een druivelaar. In september was het plukken geblazen. De meesten kiezen voor witte druiven voor in de tuin. Ik oogstte kleine donkerblauwe smaakbommetjes. We aten ze uit het vuistje of verwerkten de druifjes in gelei (met kruidnagel en walnoten!) of tot sap. Jammer genoeg heb ik nooit geweten welke soort onze druivelaar precies was.

Enkele jaren geleden waren we op reis in Italië. Op een dorpsfeest zette ik mijn tanden in een warme schiaccata con l’uva. Een heerlijk plat brood recht uit de houtoven, overgoten met de beste olijfolie van de streek, honing en piepkleine blauwe druiven. Ik werd even terug gekatapulteerd naar de druivelaar op onze zonnige koer…

Daarom, als eerbetoon aan die gulle druivelaar, vier ik de herfst met een smaakvol zelfgebakken brood. Omdat druiven uit de tuin het najaar aankondigen, omdat brood bakken iets herfstigs heeft. Een aanrader, deze focaccia met druiven (liefst zo klein en blauw mogelijk), honing, rozemarijn en zeezout. Zet je tanden in een knapperig warm stuk recht uit de oven en geniet van de heerlijke herfst!

Ook meedoen aan de #herfstkeuken? Check de facebookpagina van Velt!

Print Friendly, PDF & Email

Focaccia met druiven en honing

  • 400 gr bloem
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje droge gist
  • 2 tl grof zeezout
  • 4 eetlepels honing
  • 6 el olijfolie
  • 200 gr kleine blauwe of paarse druiven
  • 5 takjes verse rozemarijn

Roer de droge gist met 1 eetlepel honing door het warme water en zet even opzij. Neem een grote kom en stort hier de bloem in uit. Voeg 1 tl zout toe en meng goed door de bloem. Rits de blaadjes van de rozemarijntakjes en hak ze fijn.

Als het gistmengsel licht begint te schuimen voeg je dit toe aan de bloem. Roer met een houten lepel tot roeren moeilijk wordt. Voeg de 2 eetlepels olijfolie en de helft van de fijngehakte rozemarijn toe. Bebloem je werkvlak en stort hier het deeg op uit. Kneed ca. 10 minuten verder met je handen. Vorm een mooie bal van het deeg en leg deze in een grote kom. Dek af met een licht vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.

Kneed het gerezen deeg kort door en rol uit tot een grote rechthoekige lap. Leg deze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Dek het deeg nogmaals af met een doek en laat nog 30 minuten rijzen.

Maak kriskras in het deeg putjes met je vingers. Besprenkel gul met 4 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels honing , fijngehakte rozemarijn en 1 tl zeezout. Duw de druiven lichtjes in het deeg. Laat nog 15 minuten rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 190°C.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de focaccia af in 20 à 30 minuten. Het brood is klaar als de korst goudbruin is en het brood hol klinkt als je op de onderkant tikt.

Serveer dagvers. Smakelijk!

4 gedachten over “Focaccia met druiven en honing

  1. Patrick T schreef:

    Behalve de kleine blauwe druiven heb ik alles in huis.
    Wat houdt me tegen om in mijn nieuwe oven (!) dit broodje eens te bakken?
    Alleen een beetje tijd ontbreekt, maar met tijd begin ik er aan, zeker weten.
    Patrick

Geef een reactie